Bureau Europa gaat op reis! Met een gloednieuw excursieprogramma, getiteld Voyage Voyage Voyage, zoeken we de ongekende plekken met de bijzondere verhalen, de rafelrandjes van onze omgevingen en landschappen, de plekken waar je te vaak aan voorbij gaat. Nu nog ben je een toevallige voorbijganger, straks wordt je een doelbewuste ontdekker.

In een groeiende database van virtuele excursies, stadswandelingen, rondleidingen en bijzondere mentale reizen, nodigt Bureau Europa je uit om je te openen voor een nieuwe kijk op je omgeving. De buitenruimte is het startpunt om ontwerp, architectuur en cultuur tot je te nemen, op je eigen gemak en naar eigen inzicht. Van interventies tot klassieke wandeltochten, van podcasts tot scripts - we zetten het allemaal op onze website.

Zeker in tijden van COVID-19, we in ons bewegen beperkt zijn, worden reizen, maar ook cultuur, experimenteler: deze online omgeving, met zijn fotoalbums en videoverhalen, zal je op verrassende wijzes inspireren en de grenzeloosheid van onze regio onderstrepen. 

Klik hier beneden op de dikgedrukte titels en ontdek de Voyages zelf!

Voyage #1: De Reis - Tassenmuseum Amsterdam x Bureau Europa. 

De eerste en tevens laatste Voyage die Bureau Europa publiek ondernam: een rijke collectie antieke reiskoffers bezocht Maastricht en kreeg er tijdens TEFAF hun eigen plekje in de tentoonstelling Landschap als Cult.

Voyage #2: Het Maastricht van Jo Coenen. 

De Heerlense grootmeester neemt ons mee langs zijn Maastrichtse ingrepen: 3,5 kilometer dwars door de binnenstad langs een ononderbroken aaneenschakeling van zowel opvallende als bijna onzichtbare sporen die deze architect in deze Europees geworden stad heeft achtergelaten.

Voyage #3: Whoever you are hiding away with (Gleaners).

Limburgs Dierbaar Oord heeft een onmiskenbaar landschap. Maar wat zegt het landschap over ons en hoe we met onze omgeving omgaan? Welke tradities, rituelen en geheimen liggen er schuil in de heuvels en de velden, de bossen en de dorpen die Limburg rijk is? Deze absurdistische film stelt dat het Limburgse decor nu eens wel, dan weer niet slechts schone schijn is.

Voyage #4. Autour de nos chambres. 

Tijdens de beruchte COVID-19 lockdowns, kunnen de muren wel eens op je afkomen. Dat is geen nieuw fenomeen: de Franse schrijver Xavier de Maistre maakte daarom tijdens huisarrest al eens een reis door zijn eigen kamer. In Maastricht neemt een opvallend duo, Ger en Nel, je mee langs hun vertrekken, objecten en herinneringen.

Voyage #5. De creatieve huiskamers.

Kunstenaar Simone Schuffelen ging, uitbundig wapperend met een oranje vlaggetje, als reisleider buiten het gebaande pad door Maastricht. Tijdens de coronalockdowns zijn een hoop goede maar vaak tijdelijke, culturele initiatieven in Maastricht ontstaan die blijk geven van de creativiteit en hechte communities die de stad rijk is: een voedingsbodem voor jong talent. Fiets door het centrum, door Malpertuis en door Wyck en luister naar de podcasts van Simone en haar interviews met bevlogen kunstenaars in Maastricht.