Voyage: Whoever you are hiding away with

Een onverwachte kijk op het Limburgse Land

28 oktober 2020 t/m 1 maart 2021

De heuvels van Limburg bieden op het eerste gezicht stralende natuur, leegte, nostalgie. Onderliggend aan deze schoonheid beïnvloeden verschillende processen Limburgs Dierbaar Oord. Limburg ambieert de meest duurzame provincie van Nederland te worden... maar dat heeft zijn doorwerking in het landschap. In een film van Jules van den Langeberg, word je meegenomen in het absurdisme dat achter het Limburgse Landschap schuilt. Door de route na te reizen, door in de decors te treden en het script te lezen, waan je je als onzichtbare kijker in een zelfgekozen rol en in een land dat haar geheimen niet zo snel prijsgeeft.

SYNOPSIS// In het stille Nieuwstad regeert de traditie, nazaten van oude vruchtbaarheidsrituelen zoals de Meiboom. Als in Nieuwstad een zelfbewust duo arriveert dat niet zomaar congrueert met de politieke correctheid, de kleinburgerlijke nood aan status quo van het onveranderlijke stadje, wat gebeurt er dan? Kan Burendag nog onverstoord doorgaan?

Kies een personage. Reis naar het decor. Lees het script. Volg je gevoel in het Limburgse Land. 

 

 

Voorbereiding met regie en locatieverkenning

1. Je vertrekt bij Bureau Europa in Maastricht. De proloog is gefilmd op het Plateau van Margraten, vlak buiten Cadier en Keer. Rijd over de Einderweg en vind een rustig plekje met uitzicht over het heuvellandschap. Lees hier de proloog. 

Bestemming: Einderweg, 6267 Cadier en Keer (NL)

Floor van Spaendonck en Jules van den Langenberg

2. Rijd verder over het Plateau en de Limburgse holwegen. Lees onderweg scène 1. Ga daarna door naar De Plank en zoek de bushalte Panalpina in Voeren, België. Hier speelt scène 2. 

Bestemming: De Plank, 3790 Voeren (BE)

Making of Scene 2. New in town

3. De reis vervolgt door België naar het Castel Notre-Dame - het oude kasteel van Obsinnich, vlakbij Voeren. Op een rustig plekje bij dit paradoxale erfgoed waar modern en oud elkaar, speels en statig elkaar abrupt kruisen, lees je scène 3. 

Bestemming: Obsinnich, 3791 Voeren (BE)

Onderweg naar het kasteel

4. Van Voeren vervolgt de weg naar het Nederlandse Banholt. Aan de St. Gerlachuskerk, bij de Meiboom lees en kijk je scène 6. 

Bestemming: Bredeweg, 6262 NX Banholt (NL)

Making of Scene 6. Pondering around the May-Pine

5. Langs de Limburgs-Waalse grens voltrekt je weg zich naar het zuidelijkste stukje Nederland: Eijsden, waar je in een rustige straat, de Goudreinette, het script erop neerslaat bij scènes 7 en 8. 

Bestemming: Goudreinette, 6245 Eijsden (NL)

Making of Scenes 7 and 8. A heated debate

Je hebt je reis door het Limburgse landschap voltooid. Vreemde rituelen en ontmoetingen kruisen elkaar in een geheimzinnige wereld die aan de 21e eeuw meedoet maar zichzelf daarmee onherroepelijk verloochenen moet. De duurzaamheid van de regio is geen natuurlijk iets, maar een bewust proces. Meer dan dat duurzaamheid in de natuur is aan te brengen, is het ons normen-en-waardenstelsel, onze angst de status quo te verliezen, kortgezegd: ons kleine leven dat aan een verduurzamingsslag toe is. Is het Limburg zoals we het willen kennen misschien een voltooid verleden tijd? Of toch een onvoltooid toekomende tijd? Nieuwe perspectieven kunnen het ons leren... 

Credits

Curator, executive producer en regisseur Jules van den Langenberg | Onderzoek Floor van Spaendonck, Holly Krueger, Joe Togneri, Simon Beks | Script Ivan Cheng | Acteurs Genelva Krind, Joes Brauers, Mees Hillhorst | Casting Niels Klavers | Productie Serena Vlijt, Vigics, Py Tswang Jin | Locatie scouts Judith en Bert Schlechtriem, Marcel van Kan | Hair & make-up Emma en Iljitsh Oppatja, House of Orange | Camera Demi Wesselo | Camera-assistent Sem Hovingh | Geluid Sjoerd Kats | Fotografie Moniek Wegdam | Met kunstwerken van David Bernstein (Saunra), Irene Ha (Jetlegged), Kalkidan Hoex (The new tribe), Louise en Javier (Hoody), Tony Ta (Hoody), Wouter Paijmans (Kimono Hoody)

Met dank aan Nortbert ter Hall, Dwight Groot, Agnes en Carlos Paulissen, Lonneke van der Palen, Katharina Wahl, Yasmine Ostendorf, ZK/U, Sandberg Instituut, Vigics

Powered by Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gerrit Rietveld Academie en Bureau Europa