Tentoonstelling PARKers

31 augustus t/m 8 september 2013

Tentoonstelling in het Frontenpark: PARKers met cultureel nevenprogramma. Negen tijdelijke kunstwerken, bestaande uit installaties, sculpturen en een performance, een filmavond i.s.m. Lumière Cinema, locatietheater i.s.m. Nightscapes en een concert met vleermuisdetector i.s.m. Intro in situ.

Direct grenzend aan de historische binnenstad van Maastricht ligt een vergeten en voor veel mensen onbekend gebied. Een stuk ‘wilde’ natuur van grote landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarde dat de komende tijd ontwikkeld wordt tot het ‘Frontenpark’. Een nieuw stadspark aan de noordzijde van de binnenstad.

De laatste veertig jaar is er weinig omgekeken naar dit voormalige vestingbolwerk en oud industriegebied. Op initiatief van het Huis voor de Kunsten Limburg en in nauwe samenwerking met Bureau Europa en de Van Eyck Academie keken negen kunstenaars opnieuw naar deze ‘vergeten’ plek met locatiespecifieke, tijdelijke kunstwerken die reflecteren op geschiedenis, heden en toekomst van het nieuwe landschapspark.

Speciaal aangelegde wandelroutes leidden de bezoeker langs deze kunstwerken, waaronder fantasieprikkelende grote dierenkooien, een regelmatig opgevoerd muziekstuk met geluiden van vogels die vroeger in Maastricht rondvlogen, een vijftigtal protestborden die de wereld van de media en het ongenoegen daarover naar het park brachten en een omvangrijke natuurlijke installatie, geïnspireerd op dierennesten. 

Met werk van: Jeroen van Bergen (NL), Charbel-Joseph H. Boutros (LB/ FR), Jens Brouwers (DE), Stefan Cools (NL), Paul Devens (NL), Lucas Kramer (NL), La Bolleur (NL), Han Rameckers (NL) en Oscar Santillan (EC).

Organisatie en samenstelling: Bart van den Boom en Ilona van den Brekel

Opening: 31 augustus - 16.00 uur

Sprekers: Pé Diederen - Directeur Huis voor de Kunsten Limburg / Gerdo van Grootheest - Wethouder Ruimtelijke Ordening, Stads- en Landschapsontwikkeling, Gemeente Maastricht

Ingang Frontenpark: Q-Park parkeerterrein aan de Cabergerweg, Maastricht

Het park is open van zonsopkomst tot zonsondergang. Het kent geen verharde paden, dus stevige schoenen worden aanbevolen.

Nevenprogramma 

* Film in het Frontenpark : Sunrise: A Tale of Two Humans

F.W.Murnau, VS 1927, 94 min., zwart-wit, stomme film, begeleid door live pianomuziek. Met: George O’Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston, Bodil Rosing.

Georganiseerd door Bureau Europa en Lumière Cinema

Zaterdag 24 augustus, 20.30 uur

Ticket € 5,-, verkrijgbaar bij Lumière Cinema of via www.lumiere.nl

* Where nightly flowers grow: concerten, performances en kunst

PARKers SneakPreview – i.s.m. Nightscapes Productions

Vrijdag 30 augustus 2013, 20.00 uur

Tickets: € 10,- reserveren via Info@NightscapesProductions.nl

Meer info via www.NightscapesProductions.nl

 * Jonge Honden en de Batdetector

Concert in samenwerking met Intro in situ: jonge musici maken in samenspel met vleermuizen muziek door gebruik te maken van een batdetector.

Dinsdag 3 september, 20:30 uur

Toegang: vrij / meer info via www.introinsitu.nl

Voor uitgebreide informatie over tentoonstelling en randprogramma kunt u de flyer (met landkaart) hiernaast downloaden.

PARKers is mede mogelijk gemaakt door: Huis voor de Kunsten Limburg, Bureau Europa, Gemeente Maastricht, Van Eyck Academie, Stichting Brand Cultuurfonds, Edmond Hustinx Stichting, met dank aan Intro in situ, Nightscapes Productions, CNME, Projectbureau Belvédère, en Q-Park.

Gehele programma met dank aan: Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, CNME, Maastricht Vestingstad, VVV Maastricht, Bureau Europa, Lumière Cinema, Bee Collective en Arcadis.

Opening PARKers

Kunstwerken PARKers