The Great Indoors Award 2013

1 september t/m 16 november 2013

The Great Indoors Award is een internationale, tweejaarlijkse prijsvraag op het gebied van interieurvormgeving. Op vrijdag 15 november zijn tijdens een feestelijke Award Ceremony de winnaars in de vier categorieën van The Great Indoors 2013 bekendgemaakt. The Great Indoors is een initiatief van FRAME magazine, Bureau Europa/platform voor architectuur, en Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur.

The Great Indoors Award is onderdeel van een breder evenement met een uitgebreid educatieprogramma, een lezingenreeks en een Designroute in Maastricht. The Great Indoors wordt genereus ondersteund door de Gemeente Maastricht, de Provincie Limburg, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Mosa.

DE INTERNATIONALE JURY

Met 271 inzendingen vanuit 39 landen heeft The Great Indoors topontwerpers uit de hele wereld weten aan te trekken. De internationale jury bestond uit: Edouard François (FR), Directeur Maison Edouard François, Parijs; Beatrice Galilee (UK), Hoofdcurator van de 2013 Lissabon Architectuurtriënnale, Londen; Fabrizio Gallanti (IT), Adjunct-directeur Programma’s, Canadian Centre for Architecture, Montreal;Christien Meindertsma (NL), Designer, Rotterdam; Lyndon Neri (CN), Oprichter en partner van Neri&Hu Design and Research Office, Shanghai and Design Republic, Shanghai. De jury koos 20 genomineerden, vier in iedere categorie: Show & Sell, Relax & Consume, Concentrate & Collaborate, en Serve & Facilitate.

AND THE WINNERS ARE….

Winnaar Categorie Show & Sell

Relojeria Alemana Boutique

Ontworpen door OHLab (ES)

Vijf ‘kostbare dozen’ die onderdak bieden aan diverse functies zijn de échte juwelen van OHLab’s juwelierswinkel op Mallorca. Deze elementen, bekleed met roestvrij staal en afgewerkt met gouden spiegels, bezorgen de ruimte een gevoel van tastbare luxe. De jury noemt dit een ‘zeer gedurfd en goedgeproportioneerd project’ en complimenteert de ontwerpers met het feit dat zij ‘de cliënt ervan overtuigen dat de architectuur van een winkel minstens zo belangrijk is als het product dat er wordt verkocht.’

Winnaar Categorie Relax and Consume 

Pakta Restaurant

Ontworpen door El Equipo Creativo (ES)

Traditionele Peruaanse weefgetouwen creëren de tastbare, kleurrijke wanden van een restaurant in Barcelona. Op de weefgetouwen zitten elkaar kruisende rijen van koord, die de plek zijn naam geven: in Quechua betekent pakta ‘eenwording’, een term die ook een mengeling van culturen weergeeft. Uitgedaagd door de ‘onmogelijk hoge maatstaven van een driesterrenchef’ wisten de architecten de jury te imponeren met een oplossing op basis van ‘enkele sterke gebaren’. 

Winnaar Categorie Concentrate & Collaborate

Sociale Werkplek

Ontworpen door i29 (NL)

Een fantasievolle opstelling van kleurgecodeerde eilanden maakt het alledaagse interieur van een kantoor voor werklozen in Den Hoorn levendig. Ruimtes, gescheiden door kleur in plaats van muren, zorgen voor het menselijke interieurconcept dat mensen niet in hokjes geplaatst moeten worden. Wat de jury overtuigde was het feit dat i29 ‘op een interessante manier gebruik maakte van banale elementen om complexiteit te creëren’ in een ontwerp dat ‘mensen uitdaagt door de ruimte te bewegen om die te ontdekken’. 

Winnaar Categorie Serve & Facilitate

Cineteca Matadero

Ontworpen door Churtichaga+Quadra-Salcedo Arquitectos (ES)

CH+QS negeerde het filmkunstige potentieel dat de transformatie van een slachthuis in een bioscoop biedt, en bedacht een interieur dat meer fantasie dan horror is. Stalen frames, verweven met irrigatieslangen en buisverlichting roepen een zintuigverleidende ervaring op. Volgens de jury is Cineteca Matadero ‘een lovenswaardige technische toevoeging aan een oud gebouw, die aantoont dat de architect daadwerkelijk heeft begrepen wat het betekent naar de film te gaan’. 


REFLECTIES VAN DE JURYDe belangrijkste doelstellingen die de jury destilleerde, kunnen worden gezien als de huidige trends in interieurontwerp: enerzijds ‘het einde van het minimalisme’, anderzijds een lappendeken van hergebruikte materialen, stijlen en gebouwen. De lege, gladde en esthetisch overweldigende interieurs van het recente verleden lijken plaats te hebben gemaakt voor meer menselijke, meer tastbare en meer persoonlijke universa. PIekken die zijn opgebouwd uit een rijke reeks fragmenten, samengebracht om decoratieve, sfeervolle interieurs te creëren. De jury plaatst dit hergebruik van het persoonlijke en ziet het afgespiegeld in het gebruik van basisgebaren, materialen, kleuren, stoffen en meubels voor dagelijks gebruik. Deze interieurs ademen helderheid en eenvoud en dat roept de volgende vraag op: zou je kunnen zeggen dat wij – hedendaagse nomaden – comfortabele en heldere interieurs nodig hebben om ons thuis te voelen? Interieurs als tegenwicht tegen onze altijd flexibele en dynamische levens, eerder compositie dan design uitstralend, proces boven object, een narratief boven een oneliner.

Zonder echt een speciale stijl te vormen, vertonen veel van de genomineerde interieurs decoratieve elementen die samengebracht zijn op een manier die culturele differentiatie erkent. Met herinterpretatie van traditionele elementen, op zoek naar authenticiteit en waardering van ambacht, word teen hedendaagse identiteit uitgedrukt en een cultureel erfgoed weergegeven.

Het potentieel van het persoonlijke en sfeervolle universum komt volledig tot zijn recht in interieurs die hinten naar een hang naar fictie, speculatie en storytelling. Deze interieurs lijken hun functionele last af te schudden en zijn ruimtelijk zowel goed ontworpen als visueel caleidoscopisch, alsof ze een nieuwe barok inluiden.

In Frame 96, uitgave januari/februari 2014, is een uitgebreid overzicht gepubliceerd van de winnaars en genomineerden van The Great Indoors 2013. 

Winnaars The Great Indoors 2013

Award Ceremony 15 November 2013