Workshop: Wil je met me trouwen?

13 t/m 16 juli 2009

In deze workshop van Alexander van Slobbe ontwierpen 21 studenten (ABK Maastricht en Design Academy Eindhoven) een bruidsjurk zonder dat er een naaimachine aan te pas kwam.

De workshop ‘Wil je met me trouwen?’, gegeven door Alexander van Slobbe, ging van dezelfde invalshoek uit als de tentoonstelling NL = Nieuwe Luxe: een nieuwe visie op vormgeving, met meer aandacht voor het proces van waaruit een product tot stand komt, meer aandacht voor de ambachtelijke kwaliteit en meer nadruk op een lokale of regionale context.

Van Slobbe vindt de traditionele trouwjurk het ‘toppunt van oude luxe’ en verwachtte van de studenten dat ze hun ouderwetse ideeën over de bruidsjurk drastisch veranderden.

In vier dagen tijd ontwikkelden de studenten met slechts een paspop, papier, wit katoen, nietjes en tape een ander perspectief op de trouwjurk. Het blijvend uitproberen, waarbij de inspiratie wordt gevoed door toevalligheden, is waar het volgens Van Slobbe om draait. “Vaak zijn we alleen geïnteresseerd in het eindproduct, maar voor een ontwerper schuilt de ware luxe idee in de potentie, in de mogelijkheid er steeds opnieuw over na te denken.”

De trouwjurken waren van 16 juli t/m 23 augustus 2009 te zien in de tentoonstelling ‘NL = Nieuwe Luxe’ en een aantal exemplaren zijn later tentoongesteld bij Kiki Niesten in Maastricht.

Fotografie: Saskia Born en Tineke Kambier