Rien ne va Plus

12 september 2009 t/m 10 januari 2010

'Rien ne va Plus' (Architectuur in tijden van crisis) en 'Reading Europe' (Een verzameling ideeën over architectuur en design). Resultaat van samenwerking met tijdschrift A10 in een onderzoek naar de mogelijke opdracht van architectuur.

"[The challenge for architecture] is a rediscovery, or reinvention, of a bond between ethics and aesthetics (...). If architectural aesthetics is reduced to style, then living is reduced to appearances". Lebbeus Wood, 2008, citaat uit de reader 'Rien ne va Plus'.

NAiM / Bureau Europa en het tijdschrift A10 zijn een samenwerking aangegaan om de architectuur in Europa en haar mogelijke opdracht op verschillende manieren aan de orde te stellen. Met 'Rien ne va Plus' & 'Reading in Europe' werden de eerste resultaten van deze samenwerking gepresenteerd.

‘Rien ne va Plus’, ontwikkeld door het Deens-Nederlandse architectenbureau Powerhouse Company, onderzoekt tegen de achtergrond van de huidige economische crisis de legitimiteit van de architectuur. Powerhouse Company stelt in deze tentoonstelling de bouwindustrie en de achterliggende economische, maatschappelijke en culturele mechanismen aan de orde.

Bij de tentoonstelling ‘Rien ne va Plus’ is een reader verschenen. ‘Reading Europe’ is een langlopend project, gericht op de archivering en duiding van de verscheidenheid aan ontwikkelingen en opvattingen binnen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in Europa.

Het is geen archief van de Europese architectuur, maar van de wereld daarachter: netwerken, ideeën, evenementen, organisaties, instellingen en gebeurtenissen die van invloed zijn op en beïnvloed worden door de Europese architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

De activiteiten van ‘Reading Europe’ zijn te volgen op de website www.reading-europe.eu (ontworpen door Hans Larsson en Joris Hoogeboomen); de eerste resultaten werden tegelijkertijd met ‘Rien ne va Plus’ bij NAiM / Bureau Europa getoond.

Grafisch ontwerp (drukwerk): Experimental Jetset

Fotografie: Johannes Schwartz

Tentoonstelling

Tentoonstellingsteksten

Posters