Who owns my city?

24 april t/m 5 juni 2015

Bewoners worden opgeroepen te participeren om de leefkwaliteit van hun stad te handhaven. Onze terugtredende overheid maakt ons medeplichtig aan de financiële last van vooruitgang. Tegelijkertijd heeft leefbaarheid een commerciële waarde, die wordt ingezet als garantie voor de vastgoedmarkt.

Terwijl de samenleving participeert, reorganiseert en bezuinigt, blijft het oude grondrecht van eigendom onaangetast. De oude eigendomsverhoudingen blijven intact en de opbrengst van leefbaarheid gaat naar de eigenaar.

Deze tentoonstelling problematiseert de kapitalisering van de openbare ruimte. Stedelijkheid is een product van de bewoners, maar deze waarde accumuleert zich op het privé domein van globale corporaties. Door middel van infiltration, exposure en reclamation wordt gezocht naar de herdefiniëring van de scheidslijn tussen privé eigendom en algemeen belang.

Deze tentoonstelling agendeert de polemiek van zeggenschap over de eigen stedelijke leefomgeving. Uitgangspunt en thema’s die besloten lagen in de inzending van  Studio Stad  voor de Prix de Rome Architectuur 2014 geven aanleiding tot de vraag 'Who owns my city'. De relatie tussen private belangen en de publieke zaak, facetten als instrumentalisatie, burgerlijke bekrachtiging en sociaal appèl worden belicht via werken van kunstenaars: Jeremiah Day, Marine Delgado, Intrastructures, Bernard Mulliez, Martha Rosler, Hans Wilschut en Studio Stad.

Met: Studio Stad, Jeremiah Day, Marine Delgado, Intrastructures, Bernard Mulliez, Martha Rosler en Hans Wilschut.

De tentoonstelling ‘Who owns my city’ is een samenwerking tussen Studio Stad, Van Eyck en Bureau Europa.

Opening:  24 april  - 5 juni. De opening vindt plaats op 24 juni van 17:00 tot 19:00 uur.

De tentoonstelling is te bezoeken van maandag tot en met  vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.

Locatie:
Van Eyck, Academieplein 1 Maastricht

Who owns my city?