The Maker is Present

Drie dagen lang kunstenaarspresentaties

24 t/m 26 juni 2022

Op 24, 25 en 26 juni zijn de makers en kunstenaars die deelnemen aan de expo Prepper Paradise aan het woord tijdens The Maker is Present bij Bureau Europa.

In een divers programma aan interviews, rondleidingen en wandelingen krijg je de unieke kans kennis te maken met de makers van de tentoonstelling van gastcurator Ward Janssen, hun kijk op de Apocalyps en wat daarop volgt.

In Prepper Paradise onderzoekt Bureau Europa de verbeelding van het voorbereiden op onzekere toekomsten, of die nu door geopolitieke chaos, oorlog of klimaatverandering komen. Aan de hand van het werk van ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers en architecten wordt het luxe, ethieke en doe-het-zelf-karakter van de preppercultuur een design fiction debat waarin visuele utopieën voor dystopische tijden worden voorgesteld.

De tentoonstelling is nog tot en met 14 augustus te bezichtigen bij Bureau Europa.

Meerdaags programma

Vrijdag 24 juni, 12.00 - 17.00 uur
De Deense kunstenares Stine Deja komt aan het woord over haar installatie Thermal Womb: steeds meer mensen vriezen zichzelf in, hopend op een betere toekomst. De Nederlandse kunstenaar Dennis de Bel maakte het opdrachtwerk Mountain Stronghold: hedendaagse bunkers worden vaak gebouwd om de nieuwe rijkdom van de 21e eeuw op te slaan: data.

12.00u. lunch bij Bureau Europa
13.00u. rondleiding door curator Ward Janssen
14.00u. interview Stine Deja
15.30u. interview Dennis de Bel

Stine Deja (1986, DK), Thermal Womb (2019-20)
Stine Deja (Denemarken, 1986) is beeldend kunstenaar afgestudeerd aan de Royal College of Art in Londen. Uit haar absurdistische en tragikomische werk spreekt een gelaagde maatschappijkritiek én fascinatie voor onze hedendaagse, hyper-commerciële cultuur en de emoties die het alledaags oproept.

Deja heeft al geëxposeerd bij No Man’s Art Gallery (Kopenhagen, DK), Tate (Londen, VK), de New Digital Art Biënnale (Rio de Janeiro, BR), Anna Kultys Gallery (Londen, VK) en Art fort he Future Biënnale (Moskou, RU). Haar werk was ook al te zien in Berlijn en Dresden (DE), New York (VS), Antwerpen en Gent (BE), Wenen (AT), Aarhus (DK), Athene (GR) en Seoel (KR).

https://stinedeja.com/

Dennis de Bel (1984, NL), Mountain Stronghold (2022)
Dennis de Bel (1984, Nederland) is onderzoeker en kunstenaar, educator en radioamateur. Zijn werk richt zich op collectieve verkenningen van hardware, software en verschillende golflengtes die tot uiting komen in zijn tentoonstellingen, voordrachten, workshops, apparaten, DJ-sets en andere uitwisselingen. Hij studeerde in 2009 af aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam.

Hij exposeerde bij Roodkapje (Rotterdam, NL), de Transmediale (Berlijn, DE), Imal (Brussel, BE), het Institute for Provocation (Beijing, CN), Zentrum für Netzkunst (Berlijn, DE) en het Research Center of Contemporary Visual Art (Guizhou, CN). Lezingen, symposia en workshops deed hij al in Rotterdam (NL), New York (VS), Hong Kong en Shenzhen (CN).

http://dennisdebel.nl/2017/

Zaterdag 25 juni, 12.00 - 21.00u
Vergelijk tussen een stadswandeling en een exporondleiding het preppen vroeger in Maastricht en nu wereldwijd. In Tannhäuser Gate van de Zweedse videokunstenaar Rustan Söderling zien we een supermarkt in een postapocalyptisch landschap, een interessante case study voor toekomstige antropologen. Kostis Stafylakis en Theo Triantafyllidis, twee Griekse academici/kunstenaars, leggen hun LARP Readiness: Civil War uit, over het uiteenvallen van de maatschappij. De mens is zijn eigen grootste bedreiging. Filmmaker Sam Nemeth vult de avond met een (post-)apocalyptisch filmprogramma.

12.00u. stadswandeling In geval van nood! door Remco Beckers
13.30u. rondleiding door curator Ward Janssen
14.30u. interview Rustan Söderling
15.45u. interview Kostis Stafylakis en Theo Triantafyllidis
17.00u. buffet bij Bureau Europa
19.00u. presentatie en interview Sam Nemeth

Rustan Söderling (1984, SE), Tannhäuser Gate (Not Really Now Anymore) (2017)
Rustan Söderling (Zweden, 1984) is beeldend kunstenaar en afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn werk bestaat veelal uit gefilmd en computergegenereerd materiaal, over het (al dan niet onterechte) onderscheid tussen wat natuurlijk is en wat artificieel is.

Söderling exposeerde al bij de Brno Biënnale (Brno, CZ), Foothold (Polignano a Mare, IT), Künstlerhaus (Dortmund, DE), AVL Mundo (Rotterdam, NL) en Kunsthal Charlottenburg (Kopenhagen, DK). Zijn werk was ook al te zien in Amsterdam en Den Haag, Reykjavik (IS), Stockholm (SE), Belfast (VK), Tallinn (EE), Moskou (RU) en Londen (VK).

http://www.rustansoderling.com/

Kostis Stafylakis (GR), Readiness: Civil War (2020)
Kostis Stafylakis (Griekenland) is kunstenaar en auteur met een PhD in Politieke Wetenschappen. Zijn onderzoek gaat over research-based art en hij geeft les in kunsttheorie aan de architectuurafdeling van de Universiteit van Patras (GR).

Stafylakis was co-curator van de 4e Biënnale van Athene, ANTI (GR) en van de 6e Biënnale van Athene, AGORA (GR). Hij heeft geëxposeerd bij de Batiment d’Art Contemporain (Genève, CH), het Democratiefestival (Genève, CH), het Kultursymposium (Weimar, DE), het Palais de Tokyo (Parijs, FR), Steirischer Herbst (Graz, AT), de 3e, 5e en 6e Biënnale van Athene (GR) en de 4e Biënnale van Moskou (RU).

https://www.onassis.org/people/kostis-stafylakis

Theo Triantafyllidis (1988, GR), Readiness: Civil War (2020)
Theo Triantafyllidis (Griekenland, 1988) is architect en kunstenaar, afgestudeerd aan de Nationale Technische Universiteit in Athene en UCLA Design in Los Angeles. Zijn werk omvat een wijd bereik waar computer graphics en gametechnologie samenkomen met nieuwe vormen van publieksinteractie. Zijn voornaamste inspiratiebron is de zogenoemde Internet Flush, gamecultuur en mengvormen van nieuwe technologieën en traditionele kunst.

Hij heeft tentoongesteld bij UCLA (LA, VS), The Breeder Gallery (Athene, GR), Meredith Rosen Gallery (New York, VS), op de Beijing Design Week (Beijing, CN) en de Biënnale van Venetië (IT). Zijn werk was ook al te zien in Frankfurt, Keulen, Düsseldorf en Berlijn (DE), Minneapolis, Cleveland, Santa Fe en Miami (VS), Oslo (NO), Amsterdam (NL), Arles en Parijs (FR), Londen (VK) en Nicosia (CY).

http://slimetech.org/

Sam Nemeth (NL), Apocalyptisch Filmprogramma (2022)
Sam Nemeth is regisseur, schrijvend en filmend journalist en Human Comuter Interaction (HCI) specialist. Vanuit zijn fascinatie voor ‘nieuwe media’ maakte hij videoinstallaties en kunstenaarsportretten voor bijvoorbeeld het Stedelijk Museum Amsterdam en bedacht, regisseerde en monteerde hij tv-programma’s en documentaires voor o.a. SBS6 en VARA.

Nemeth is geïnteresseerd in de relatie tussen mens en machine, interface design. Aan de TU Eindhoven was hij part-time lecturer Designed Intelligence en in 2021 promoveerde hij in het onderwerp aan Northumbria University (Newcastle, VK). Vanaf 2021 werkt hij aan een onderzoek naar verschillende manieren van samenwerking met behulp van internet. Nemeth werk ook aan verschillende kunstmanifestaties in Amsterdam met Ine Poppe.

https://poppeenpartners.nl/

Zondag 26 juni, 10.30 - 14.00 uur
Wandel met Leïà Bonjean langs de Maas en leer over de bijzondere, soms gespannen relatie, tussen de Maastrichtenaar en de Rivier. Na de brunch bij Bureau Europa vertelt kunstenaar Meeus van Dis overThe Hydra verklaart: de tweevoudige relatie van de prepper met het water - redmiddel maar ook ondergang - wordt in het werk treffend verbeeld.

10.30u. stadswandeling De Rivier door Leïà Bonjean
11.30u. brunch bij Bureau Europa
13.00u. interview Meeus van Dis

Meeus van Dis (1978, NL), The Hydra (2022)
Meeus van Dis (1978, Nederland) is lichtkunstenaar die zich heeft gespecialiseerd in met de hand geproduceerde diaprojecties, audiovisuele lichtinstallaties en animatie-applicaties voor analoge projecties.

Van Dis exposeerde in de publieke ruimte bij het Tropenmuseum, TrouwAmsterdam, De Appel, het Marineterrein, Muziekgebouw aan ’t IJ en Amsterdam Art Rave, alle in Amsterdam. Zijn tentoonstellingen waren te zien bij Ons’ Lieve Heer op Zolder (Amsterdam), Bob Waardenburg Kunst & Complex (Rotterdam), Maison Folie Moulins (Lille, FR), &Foam (Amsterdam) , Showroom Mama (Rotterdam) en De Bouwput (Amsterdam).

http://www.meeusvandis.com/

Foto's door Moniek Wegdam