In geval van nood!

Nieuwe wandeltochten in de Bureau Europa-database

18 mei t/m 14 augustus 2022

Bureau Europa gaat op zoek naar de verstop- en verschansplekken in de stad.In samenwerking met het LGOG en Schuilen in Maastricht... wordt een route uitgestippeld om het centrum heen, langs de schuilkelders, uitkijkposten, onderdoorgangen en verdedigingswerken die de Maastrichtenaren door de jaren heen beschermd hebben.

Ook de Maas was zo'n verdediginslinie, maar hoe verdedig je je tegen het water, als het tegen je in opstand komt? Onze stagiair Léïa Bonjean gaat in gesprek met Maastrichtenaren en brengt de roerige relatie met de rivier in kaart.

De Rivier – de Maastrichtenaar en het water
Maastricht zou Maastricht niet zijn zonder de Maas. De rivier vormt de stad net zozeer als wij de rivier vormen. En dat brengt zo zijn eigen risico’s met zich mee. Op deze tocht kom je langs de verborgen plekjes langs het water in de stad, kleine nestjes natuur midden in het stadslandschap. Historische waterwerken en woonboten laten zien hoe we met de rivier omgaan en wat de Maastrichtenaar te vertellen heeft over de goeie tijden en slechte tijden.

In geval van nood – verschuilen, verschansen en verstoppen in Maastricht
Met de expositie Prepper Paradise bij Bureau Europa als vertrekpunt en het Museum Schuilen in Maastricht… als eindhalte kriskras je om het centrum van Maastricht heen. Langs de verborgen schuilkelders, de uitkijkposten in de binnenstad, de refugies en de forten en in de sporen van de Bescherming Bevolking (BB).
 

Zodra de wandelingen gereed zijn, vindt u ze terug op onze Voyages-pagina. De wandeling "In geval van nood" is een preview op de Maand van de Geschiedenis in oktober 2022.

De wandelingen zullen op gezette tijden ook met een gids en openstelling van locaties plaatsvinden; houd de website in de gaten voor meer informatie.