In respect of having a meal

Afstudeerpresentatie van jonge architect

8 t/m 19 juni 2022

Bureau Europa biedt het podium aan jonge makers en sinds een paar jaar zoeken afstuderende studenten ons op om hun eindwerk aan het grote publiek te presenteren. Islam Abdelkader (1989) studeert af van de Maastricht Academy of Architecture op vrijdag 10 juni.

Eten is voor mensen onlosmakelijk verbonden aan belangrijke gebeurtenissen in het leven. Het delen van voedsel creëert een band die diep gaat. Interieurarchitect Islam Abdelkader (1989) presenteert een voedselreis van broodkruimels tot het snelle eetgemak van McDonald’s in de narratieve presentatie "In Respect of Having a Meal".

Islam @s.lam.abdelkader, die een voorliefde heeft voor ambacht en eten, bracht zijn achtergrond in architectuur en handen-uit-de-mouwen mentaliteit samen in een rituele ervaring. Na diepgravend onderzoek, waarin verschillende aspecten van antropologie en filosofie als de basis werden genomen, is zijn studie te zien bij Bureau Europa.

Uit uiteenlopende velden van onderzoek stelt hij een architectonische interventie voor als metafoor voor de antropologische term 'communitas'. Een groep van acht personen doorloopt verschillende intellectuele en ruimtelijke transities. In chronologische volgorde zullen alle delen van de excursie plaatsvinden in ruimtes die erop zijn aangepast in omvang, hoogte, lichtinval, meubilering, gereedschappen en functie.

De groep trekt naar een afgelegen natuurgebied, tussen het Centrum Zuid industriegebied en de spoorlijn Hasselt-Mol, bij het Belgische Houthalen. Aan de rand van de oude groeve van Houthalen liggen nu de 700-meter lange Laambroekvijvers, die oorspronkelijk als deel van het Albertkanaal bedoeld waren. Hier staat een geïsoleerd, verlaten pomphuisje, uit 1939. Het gebouwtje is een ruïne geworden, maar zal bij deze excursie dienen als het decor voor het gezamenlijke maken van brood.

Data 8 juni tot en met 19 juni
Toegang gratis