Publieksprogramma The Materiality of the Invisible

13 t/m 24 oktober 2017

Bureau Europa, Marres en Van Eyck hebben in het kader van de tentoonstelling The Materiality of the Invisible een bijzonder publieksprogramma samengesteld.

Rondleidingen door Marjolein van Loo
Elke twee weken geeft Marjolein van Loo (museumeducator bij *Schunk en De Domijnen) op zondag een rondleiding door de tentoonstelling en geeft zij uitleg bij de kunstwerken en vertelt zij het achterliggende verhaal van The Materiality of the Invisible, de totstandkoming van NEARCH en hoe archeologie en kunst aan elkaar te verbinden zijn.

Rondleidingen door Lex ter Braak en Huib Haye van der Werf
Tijdens de Nationale Archeologiedagen zijn er op 13 en 14 oktober extra rondleidingen, die verzorgd worden door Lex ter Braak (13 oktober) en Huib Haye van der Werf (14 oktober),  curatoren van The Materiality of the Invisible.

Data: zondag 13 - 14 - 15 - 29 oktober, 4 en 19 november, om 13:00 uur.
Locatie: verzamelen bij Van Eyck, vervolgens samen wandelen naar Marres en Bureau Europa
Taal: Nederlands
Toegang: €10,- voor toegangskaartje + €5,- voor rondleiding.

Kaarten voor de rondleiding zijn verkrijgbaar in de online ticketshop van Marres.

The Archeologist, the Artist and the Curator
Miguel John Versluys, archeoloog aan Universiteit Leiden, is uitgenodigd om bij Marres in gesprek te treden met met kunstenaar Martin Westwood en met Lex ter Braak (directeur Van Eyck) en Huib Haye van der Werf (hoofd artistiek programma Van Eyck), de beide curatoren van The Materiality of the Invisible.

Kunstenaars en archeologen pellen beiden lagen af om een dieper begrip van de werkelijkheid te krijgen. Ze ontdekken ervaring in levenloze dingen en geschiedenis, verbeelden werelden op basis van een schaarste aan materialen. En ze geloven dat het onzichtbare stoffelijk is. Deze wandelende conversatie in de tentoonstelling The Materiality of the Invisible is gewijd aan deze en andere overeenkomsten tussen kunst en archeologie.

Datum: 18 oktober, 19.00 uur
Locatie: Marres
Taal: Engels
Toegang: vrije toegang, met een geldig toegangskaartje voor de tentoonstelling

Film: The I Mine (2016)
Op dinsdag 24 oktober wordt The I Mine (2016) van Emilio Moreno vertoond in Lumière Cinema. Moreno’s film behandelt het immer relevante thema van zelf-narratie: welk verhaal vertel je eigenlijk over jezelf, welke geschiedenis zie je in en bij jezelf? De eerste vorm van geschiedenis is immers het verhaal dat je (over) jezelf vertelt. Na de filmvertoning volgt er een Q&A onder leiding van moderator Huib Haye van der Werf.

In The I Mine graven paleontologen naar de oermens, terwijl mijnwerkers diamanten delven. Tegelijkertijd zien we telkens een stukje van het dagboek van een historicus. Deze graaft naar zijn meest dierbare diamant: zichzelf.

Emilio Moreno (1980) is een visueel kunstenaar uit Spanje. Zijn films Stone Acrobatics (2015) en The I Mine (2016) onderzoeken, onder meer, hoe mensen hun eigen narratieven samenstellen en hoe geschiedenis zich tot het verhaal verhoudt.

Datum: 24 oktober, 19:30
Locatie: Lumière Cinema

Beeld: Hans Gremmen