Ondernemende Ontwerpers - De renaissance van de maakcultuur in Maastricht

10 november 2017 t/m 7 januari 2018

Ondernemende Ontwerpers toont talent uit verschillende ontwerpdisciplines en van verschillende generaties. Ieder vanuit de eigen kennis en vaardigheden, vaak over de grenzen van hun eigen vakgebied heen. Iedere twee weken staat een nieuw drietal ontwerpers* centraal. Deze drietallen vertegenwoordigen een specifieke positie in hun (ontwerp)discipline. Daarnaast zijn ze voorlopers van de hedendaagse trends en tendensen binnen design.

Maastricht, de stad waar ooit de Nederlandse Industriële Revolutie begon, beweegt zich al meer dan twee eeuwen op het snijvlak van  grondstoffen, ontwerpen en productie. In deze stad ligt de oorsprong van een cultuur die is gevormd door de maakindustrie. Een cultuur die door de jaren heen onderhevig is geweest aan technologische, economische en sociaal-maatschappelijke veranderingen. Immers hoe we wonen, werken en leven is niet statisch, maar dynamisch. Ook de rol van de ontwerper verandert hierin mee.

Door deze veranderende samenleving heeft de Kunstacademie Maastricht de noodzaak ingezien om de curricula van de diverse opleidingen aan te passen, de ontwerpdiscipline te verbreden en te verbinden aan de wereld om ons heen.

Deze ontwerpers werken samen, experimenteren met alternatieve sociale of waardesystemen en democratiseren ontwerp- en productieprocessen. Ze hergebruiken materialen, werken aan circulaire co-creatieve systemen en ambachtelijke, poëtische of speelse strategieën.

Tijdens de tentoonstelling komen diverse ontwerpposities aanbod, van toegepast tot autonoom. De verbreding van de ontwerpdiscipline wordt geïllustreerd door een inkijk in deze bloeiende Maastrichtse biotoop en in de drijfveren en de producten van de ontwerpers. 

De renaissance van de maakcultuur in Maastricht wordt gedragen door deze Ondernemende Ontwerpers en hun peers.

Programma

Presentatie 1 - van 10 t/m 24 november:
Architectenbureau Studio Stad, modecollectief FASHIONCLASH, grafische ontwerp Studio NOTO (met visuals van WEDOVOODOO.tv).

Presentatie 2- van 25 november t/m 8 december:
Productontwerper Dirk Ploos van Amstel, productontwerper Riccardo Belli en Ronald Meijs

Presentatie 3 - van 9 t/m 22 december:
Sieraadontwerper Chrissie Pepels, tassenontwerper Ellen Truijen en modeontwerper Monique Eillebrecht

Presentatie 4 - van 23 december t/m 7 januari:
Grafisch vormgever Boy Bastiaens, architectenbureau Maurer United enontwerper Jessica den Hartog.

Opening: 10 november
Locatie: Eiffelgebouw

*Deze Ondernemende Ontwerpers zijn geselecteerd door Kunstacademie Maastricht Zuyd (Chequita Nahar) en Bureau Europa, platform voor architectuur en design (Saskia van Stein) voor het project ‘Groeten uit Maastricht’ op uitnodiging van de Gemeente Maastricht.

Architectenbureau Studio Stad - modecollectief FASHIONCLASH - grafische ontwerp Studio NOTO (met visuals van WEDOVOODOO.tv)

Dirk Ploos van Amstel - Ronald Meijs - Ricardo Belli

Sieraadontwerper Chrissie Pepels, tassenontwerper Ellen Truijen en modeontwerper Monique Eillebrecht

Architecten Maurer United., grafisch ontwerper Boy Bastiaans en ontwerper Jessica den Hartog