De Staat van Europa: Maurer United Architects en Yuri Veerman over symboliek in Europa

9 november 2017

Binnen de zesdelige serie 'De Staat van Europa', gestart op 22 februari in het teken van het jubileumjaar van het Verdrag van Maastricht, spreken Marc en Nicole Maurer en Yuri Veerman in deze vierde lezing over symbolische waardes in het moderne Europa, zoals deze tot uitdrukking komen in architectuur, ontwerp, politiek en maatschappij

De Staat van Europa
De lezingenreeks De Staat van Europa neemt de staat van verdiensten van de huidige Europese Unie onder de loep en beschouwt op haar slagen, falen en toekomst. Binnen de reeks zijn al lezingen geweest van OMA, Mathieu Segers en Indira van ’t Klooster over een veelvoud aan onderwerpen rangerend van Europees politiek bewustzijn, parlementsarchitectuur in Europa en kruisbestuiving in Europees design en architectuur.

Het werk van architectenbureau Maurer United en kunstenaar Yuri Veerman is geïnspireerd door culturele symboliek, in woorden, objecten en beelden. Veerman tracht hieruit nieuwe narratieven te destilleren, die leiden tot hernieuwde identiteitsvorming. Als je een vlag remixt, zitten er dan nog sporen van thuis in elke kleur? Als je een munt verpulvert, waar is zijn waarde dan naartoe? Als je het Wilhelmus in het Arabisch vertaalt, wie spreekt het dan aan?

Maurer United baarde opzien met hun kaart Eutropolis. Deze legt de Londense metrokaart over de Euregio: ideas make borders fade. Ook hun andere projecten verlenen zij een grensoverschrijdende, symbolische waarde. De Indemann bij Düren, is een kolossaal, robotisch construct dat uitkijkt over Europa en langs alle grenzen heen wijst.

Maurer United Architects
Maurer United Architects staat bekend om hun herdefinities en grensverleggingen van het snijvlak architectuur-ontwerp. Hun werk manifesteert zich in architectuur, ontwerp, media en stedelijke projecten op verschillende niveaus. Hun werkwijze onderwijzen zij aan verschillende academies en universiteiten in Nederland en hun ontwerpen in architectuur, de openbare ruimte, interieurontwerp en kunstinstallaties zijn al over de hele wereld gerealiseerd. Thans heeft Maurer United Architects de plannen ontworpen voor de verbouwing van de Timmerfabriek.

Yuri Veerman
Yuri Veerman heeft zijn atelier in Amsterdam. Veerman studeerde grafisch ontwerpen aan de HKU en behaalde zijn Master in Design aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Hij begeeft zich met zijn werk op de grens tussen kunst, ontwerp en performance. Het vertrekpunt in zijn werk is de relatie tussen een ongrijpbaar idee (crisis, land of volk) en de grijpbare verschijning (munt, vlag of volkslied). Zijn werk is onder andere getoond bij de Dutch Design Week (2014, 2015), het Van Abbemuseum (2015), Het Nieuwe Instituut (2015, 2016) en op de Istanbul Design Biennal (2016). Veerman is tevens mede-oprichter van Platform Beeldende Kunst, een actieve denk-tank voor de kunsten in Nederland. Sinds 2010 doceert hij grafisch ontwerpen aan de HKU.

Datum: donderdag 9 november 2017, 20.00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa