De Staat van Europa: Maurer United Architects en Yuri Veerman over symboliek in Europa

9 November 2017

Binnen de zesdelige serie 'De Staat van Europa', gestart op 22 februari in het teken van het jubileumjaar van het Verdrag van Maastricht, spreken Marc en Nicole Maurer en Yuri Veerman in deze vierde lezing over symbolische waardes in het moderne Europa, zoals deze tot uitdrukking komen in architectuur, ontwerp, politiek en maatschappij

De Staat van Europa
De lezingenreeks De Staat van Europa neemt de staat van verdiensten van de huidige Europese Unie onder de loep en beschouwt op haar slagen, falen en toekomst. Binnen de reeks zijn al lezingen geweest van OMA, Mathieu Segers en Indira van ’t Klooster over een veelvoud aan onderwerpen rangerend van Europees politiek bewustzijn, parlementsarchitectuur in Europa en kruisbestuiving in Europees design en architectuur.

Het werk van architectenbureau Maurer United en kunstenaar Yuri Veerman is geïnspireerd door culturele symboliek, in woorden, objecten en beelden. Veerman tracht hieruit nieuwe narratieven te destilleren, die leiden tot hernieuwde identiteitsvorming. Als je een vlag remixt, zitten er dan nog sporen van thuis in elke kleur? Als je een munt verpulvert, waar is zijn waarde dan naartoe? Als je het Wilhelmus in het Arabisch vertaalt, wie spreekt het dan aan?

Maurer United baarde opzien met hun kaart Eutropolis. Deze legt de Londense metrokaart over de Euregio: ideas make borders fade. Ook hun andere projecten verlenen zij een grensoverschrijdende, symbolische waarde. De Indemann bij Düren, is een kolossaal, robotisch construct dat uitkijkt over Europa en langs alle grenzen heen wijst.

Maurer United Architects
Maurer United Architects staat bekend om hun herdefinities en grensverleggingen van het snijvlak architectuur-ontwerp. Hun werk manifesteert zich in architectuur, ontwerp, media en stedelijke projecten op verschillende niveaus. Hun werkwijze onderwijzen zij aan verschillende academies en universiteiten in Nederland en hun ontwerpen in architectuur, de openbare ruimte, interieurontwerp en kunstinstallaties zijn al over de hele wereld gerealiseerd. Thans heeft Maurer United Architects de plannen ontworpen voor de verbouwing van de Timmerfabriek.

Yuri Veerman
Yuri Veerman heeft zijn atelier in Amsterdam. Na zijn opleidingen grafisch ontwerp aan de Utrecht School of the Arts en het Sandberg Instituut, bekwaamde hij zich als gastdocent aan onder meer zijn alma mater in Utrecht alsook de Bildung Academie en de Willem de Kooning academie. Tevens is hij betrokken geweest bij verschillende collectieven als isme, Aangenaam, SDL, SLASH/ART en het Platform Beeldende Kunst. Met zijn werk won hij al de Be Open Award in Basel (2012), was hij finalist bij de Dutch Design Award (2013) en Radicale Vernieuwers (2016) en kreeg hij een beurs van het Creative Industries Fund (2014). Tentoonstellingen hield hij al bij de Dutch Design Week (2014, 2015), het Van Abbemuseum (2015), Het Nieuwe Instituut (2015, 2016) en op de Istanbul Design Biennal (2016).

Datum: donderdag 9 november 2017, 20.00 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa