Forensic Architecture and digital archaeology

6 november 2017

Lezing door de Israëlische architect Eyal Weizman, keynote en boegbeeld van Forensic Architecture. Aan zijn lezing gekoppeld zal Femke Snelting, van Constant (Brussel), spreken over digitale archeologie.

Gesitueerd in Goldsmiths, aan de Universiteit van Londen, is Forensic Architecture een onafhankelijk onderzoeksbureau dat met een interdisciplinair team van architecten, kunstenaars, filmmakers, journalisten, wetenschappers en archeologen onderzoek doet naar de verhalen die gebouwen, specifiek ruïnes, kunnen vertellen. Het digitaal recreëren van een gebouw dat zwaar geleden heeft onder oorlogsgeweld en andere verwoesting, spreekt boekdelen over de exacte gebeurtenissen die er op dergelijke onfortuinlijke momenten zijn voorgevallen. Dergelijk bewijs voor bijvoorbeeld oorlogsmisdaden kan gebruikt worden in rechtszaken en mensenrechtenrapportages.

De Israëlische architect Eyal Weizman, keynote en boegbeeld van Forensic Architecture, is professor ruimtelijke en visuele cultuur aan het Centre for Research Architecture bij Goldsmiths en sinds 2014 verbonden aan Princeton University. Eerder verrichte hij al onderzoek, door middel van 3D-animaties en –modellen en interactieve cartografie, naar het reconstrueren van oorlogsgeweld in de Gazastrook op een zo precies en toegankelijk mogelijke manier aan de hand van het resterende, geruïneerde bewijsmateriaal.

Aan zijn lezing gekoppeld zal Femke Snelting, van Constant (Brussel), spreken over digitale archeologie. Snelting is ontwerper en kunstenares, op het snijvlak van design, feminisme en vrije software. Met haar onderzoeksteams Open Source Publishing en Libre Graphics Research Unit, bestudeert zij de wederzijdse constructie van digital tools en creatieve praktijken, alsook de technopolitieke en socio-emotionele relaties van activisten met technologische praktijken.

Datum: 6 november, 20:00
Locatie: Van Eyck
Taal: Engels
Toegang: graits

foto: Paul Stuart