Maurice Hermans over De Antistad

19 oktober 2016

Op 19 oktober gaan we in gesprek met Maurice Hermans, de auteur van het onlangs verschenen boek 'De Antistad'. De publicatie toont de wordingsgeschiedenis van Nederlands meest vergrijzende, meest transitionele en volgens sommigen meest mislukte stad: Heerlen.

De Antistad laat zien dat Heerlen geen uitzondering vormt. Illustere evenbeelden als Detroit (VS), Wolverhampton (GB), Herne (GER), Genk (BE), Essen (DE), Scranton (VS) vertellen hun eigen verhaal, maar worstelen met dezelfde problematiek: de dramatische gevolgen van economische neergang en demografische krimp. De Antistad is een gids en pionier voor ‘terugbouw’: bouwen voor minder mensen en de omgang met een overschot aan ruimte en voorzieningen.

Onder leiding van Saskia van Stein (directeur Bureau Europa) zal Maurice vertellen over de achtergrond van het boek; over zijn reis naar de Amerikaanse Rustbelt en voormalig Oost-Duitsland; over het prachtige beeldmateriaal dat gebruikt werd voor de publicatie, en zelfs over de speciale Spotify lijst die hij samenstelde.   

Dit gesprek is het eerste gesprek uit de serie Stadsgesprekken. Deze worden eenmaal per kwartaal georganiseerd door boekhandel Dominicanen en Bureau Europa. Publicaties uit en over de stad en de (Eu)regio zullen hierin centraal staan.

Maurice Hermans (1974) woont en werkt in Heerlen. Hermans is directeur van familiebedrijf Betawerk en verbonden aan het bijzonder lectoraat NEIMED van de Hogeschool ZUYD waar hij zich onderzoeksmatig bezighoudt met steden die niet groeien. Voor zijn eerste boek De Antistad, uitgegeven door nai010, reisde hij naar de Amerikaanse Rustbelt en voormalig Oost-Duitsland. 

Datum: 19 oktober, 20:00 – 21:30
Locatie: Bureau Europa
Toegang: gratis