Maasparadox: culturele veerkracht in tijden van klimaatverandering

5 november 2016 t/m 22 januari 2017

Water is voor ons zowel een vloek als een zegen. We zijn ervan afhankelijk voor drinkwater, landbouw, en recreatie, maar het veroorzaakt ook overstromingen. Nederland heeft een lange traditie in ontwerpen met water, maar helpt die kennis ons om voorbereid te zijn op de toekomst? Maasparadox is een tentoonstelling waarin ontwerpers, kunstenaars, en bewoners nadenken over de invloed van de klimaatverandering op het leven van mensen in de Maasregio.

De Maas stroomt door drie landen, in de regio wonen tien miljoen mensen, en worden vijf talen en twintig dialecten gesproken. De rivier heeft grote welvaart gebracht, maar kent ook een keerzijdein de vorm van overstromingen. Mensen in de Maasregio hebben eeuwen met dit gevaar geleefd en allerlei vormen van zelfredzaamheid ontwikkeld. Maasparadox kijkt naar deze ervaringen en zoekt mogelijke antwoorden op de vraag of en hoe de klimaatverandering het leven aan de oevers van de Maas zal veranderen.

Het hart van de tentoonstelling vormt een levensgrote kaart en een muur met informatiegrafieken.Kunstenaars, ontwerpers, en architecten uit binnen- en buitenland onderzoeken de cultuur van het Maasbekken vanuit drie paradoxen: schaarste en overvloed, grens en verbinding, bron en afvoer. Bewoners zijn uitgenodigd hun verhalen te delen als fundament van de verkenning. Een dialoog die op hernieuwde wijze kijkt naar de vindingrijkheid van mensen in tijden van schaarste en wateroverlast.

Deelnemende ontwerpers en kunstenaars:
Jorge Bakker - Ursula Biemann - Koos Buist - Klaas Burger - Foekje Fleur van Duin - Monadnock - LOLA Landscape Architects - Maider López - Posad spatial strategies - Roderik Rotting - Unknown Fields Division - Untold Stories -  Henriëtte Waal met Jenny Stieglitz

Curatoren
Op uitnodiging van Bureau Europa stelden curatoren Han Dijk en Ruben Pater deze tentoonstelling samen. De grafische identiteit van de tentoonstelling is ontworpen door Ruben Pater (Untold Stories). Het ruimtelijk ontwerp is van Han Dijk (Posad) en Ruben Pater (Untold Stories).

De tentoonstelling is totstand gekomen dankzij de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de gemeente Maastricht en de Provincie Limburg.

Datum opening: de tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 5 november, 17 – 19 uur
Datum: 5 november 2016 – 22 januari 2017
Toegang: 5 euro, museumjaarkaarthouders 3 euro, studenten gratis.
Locatie: Bureau Europa

Grafisch ontwerp

De tentoonstelling in opbouw

De opening van Maasparadox op 5 november

De tentoonstelling: foto's van Johannes Schwartz

Gerelateerde Publicaties

  • Maasparadox
    Maasparadox
    Han Dijk & Ruben Pater

    Culturele veerkracht in tijden van klimaatverandering

    Download publicatie