Marta & Slava

Selected Projects 2009 -2020

4 september t/m 24 oktober 2021

Op 4 september opende in de hoekruimte van Bureau Europa de oeuvrepresentatie Selected Projects van kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko. Van kosmonauten met liefdesverdriet en radicale toepassingen van Europese monumenten, tot de laatste verschrikkelijke sneeuwman: deze expo zal je verbazen en je doen afvragen waar de lijn ligt tussen feit en fictie.

Marta en Slava gaan in gesprek met Erik de Jong over de maakbaarheid van de geschiedenis, feit en fictie in het moderne Rusland en hoe ook het Westen steeds meer met alternatieve werkelijkheden te maken krijgt.

 

Selected Projects Ter ere van het uitkomen van de publicatie van Marta Volkova en Slava Shevelenko is de hoekkamer van Bureau Europa met een selectie van hun werk ingericht. Het boek werd gepresenteerd op zaterdag 4 september, 14.00 uur. Floor van Spaendonck interviewde het kunstenaarsechtpaar Marta Volkova en Slava Shevelenko over de publicatie met hun overzichtswerk. 

Marta Volkova en Slava Shevelenko zijn geboren in de Sovjetunie, dat verre land dat alleen in geschiedenisboeken lijkt te bestaan - als het al ooit bestond. Hun werk lijkt gevoed door de legendarische wortels van het land. In een tijd van algoritmes die het nieuws bepalen en verspreiders van nepnieuws, vormen Marta & Slava ware verhalenvertellers die met behulp van objecten, tekeningen, projecties en tekst een filmische en fantastische wereld scheppen waarin je kan rondlopen. Waar of niet waar, de collectieve mythologie en politieke metaforen worden gemengd met een droge humor en melancholie. De verhalen, verbeeldingen en installaties vormen beeldende kunst die inmiddels in museale collecties en door privé-verzamelingen is opgenomen. In de publicatie is een selectie van het werk tussen 2009-2020 opgenomen.

DIT PROGRAMMA IS DOORGESCHOVEN. DE NIEUWE DATUM IS: VRIJDAG 22 OKTOBER, 17.00 UUR (INLOOP VANAF 16.30 UUR).

Marta & Slava: in gesprek met Erik de Jong Op vrijdag 22 oktober, 17.00 uur gaat Erik de Jong, docent kunsttheorie aan de Kunstacademie Maastricht, in gesprek met Marta en Slava. 

Als Russische kunstenaars, wiens oeuvre is doordrenkt van persoonlijke ironie en humor, maar ook verbijstering en melancholie, begrijpen Marta en Slava als geen ander dat de geschiedenis maakbaar is. Zeker in de voormalige Sovjetunie. Propaganda is nog steeds een belangrijke politieke pijler in de moderne Russische cultuur.

Marta en Slava’s werk is in een veel breder daglicht komen te staan, nu we leven in een wereld van Amerikaans neo-conservatisme, de choquerende openbaringen door WikiLeaks en de retoriek van Donald Trump: de zogenoemde Post Truth Era, waarin alternatieve waarheden een nieuwe werkelijkheid zijn waar serieus rekening mee gehouden moet worden.

Wat betekent dit voor onze noties van onafhankelijkheid en objectiviteit, kritiek, integriteit en idealisme? En ook belangrijk: hoe kijken Marta en Slava hiertegen aan?

U kunt zich aanmelden voor de lezing: mail ons via info@bureau-europa.nl o.v.v. Marta & Slava.