Maastricht Maakt Muziek

Muziekweekend vol met optredens, opnieuw leren luisteren en zelf-muziek-van-de-stad-maken!

27 t/m 28 mei 2023

Bureau Europa pakt groot uit met een weekend van performances, wandelingen, rondleidingen en muziek ter afsluiting van de expositie Bevroren Muziek. De expositie in de museumzalen aan het bassin viert de muzikale rijkdom van Maastricht. De Maasstad mag bekend zijn om André Rieu, de harmonieën, fanfares en zate hermeniekes maar kent nog veel meer klanken. Het zeer goed aangeschreven conservatorium en de kunstenscene in Maastricht mag zich rijk rekenen aan spannende jonge performers en Maastrichtse geluidskunst.

Centraal aan de expo staat de geluidservaring van de ruimte om ons heen. Probeer je ogen eens te sluiten als je over straat loopt en opeens valt de rijkdom van de wereld je op. Niet alleen het geluid van het verkeer, waar we op vertrouwen om veilig over straat te kunnen navigeren, maar ook dat de materialen waaruit onze gebouwen bestaan geluid op verschillende manieren reflecteren. Of let eens op alle voorbijgangers en de gespreksflarden die je op een dag achter elkaar hoort. Onze straten zijn klankkasten vol muziek.

In het muziekweekeinde tijdens Pinksteren nemen we de geluidskunst vooral mee naar buiten met geluidswandelingen, een workshop en optredens. Binnen zijn het collectief OTOMAX te horen met de virtuele autorit door Zuid Limburg OTO, kunstenaar Joep Hinssen laat ons de onhoorbare vliegtuigen boven ons hoofd horen met zijn werk Come Fly With Me en Christy Westhovens schrijft met haar interactieve installatie Chattering het libretto van een stadsopera die gebaseerd is op de toevallige samenloop van gespreksflarden op straat.

Zaterdag en zondag zijn geprogrammeerd met extra optredens en rondleidingen waarbij de laatste dag van de tentoonstelling, zondag 28 mei, de finissage van Bevroren Muziek gevierd wordt met een workshop ‘zelf-muziek-van-de-stad-maken’ door Sachit Ajmani en Nader Adabnejad. Na de workshop en een lunch ga je zelf performen! Afgesloten wordt met een borrel en een performance.

Meld je aan via info@bureau-europa.nl om deel te nemen aan een van de programma's.

Programma

27 mei:  
13.00 Curatorrondleiding door Remco Beckers
16.00 Lezing door jazzpianist Murat Ali Cengiz, 'Translating Architecture to Music' (NB: Engels)
17.00 Performance door Joost Buis (trombone) en Giuseppe Doronzo (baritonsax)
18.00 Einde van de dag

28 mei:        
12.00 Workshop door Sachit Ajmani en Nader Adabnejad, 'Street Scene' (NB: Engels)
14.00 Pauze met koffie
14.30 Performance 'Street Scene' met Sachit Ajmani en Nader Adabnejad
15.30 Performance Vocal Harmony tijdens finissage met borrel
16.45 Performance door Nader Adabnejad en Biën Kamphuis
17.00 Einde van de dag

Om deel te nemen aan de workshop Street Scene van Sachit Ajmani en Nader Adabnejad is geen enkele muzikale kennis of ervaring vereist! Leer hoe je ook zonder kennis de geluiden van de stad kunt maken. Samen met de andere bezoekers bereid je een performance voor die je later ook kunt uitvoeren. Voor de workshop zijn minimaal 10 personen gevraagd en maximaal 15. Deelname bedraagt €4,- per persoon. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Heb je thuis een klein muziekinstrument of iets anders dat geluid maakt? Neem dat mee! Meld je aan voor de workshop via info@bureau-europa.nl.

Data za. 27, 10.00 - 18.00 uur en zo. 28 mei, 12.00 - 17.00 uur
Toegang expo de tentoonstelling is gratis te bezoeken
Toegang programma Murat Ali Cengiz en workshop Sachit Ajmani en Nader Adabnejad: €4,00 p.p.
Om deel te nemen aan een of meerdere programma('s), meld je je aan via info@bureau-europa.nl

Impressie van het finissageweekend (foto's Moniek Wegdam)