Residue of the Liminal Space

Een etnografisch onderzoek van de diaspora

24 mei t/m 13 augustus 2023

Van 24 tot en met 28 mei is de bijzondere afstudeerpresentatie te zien van de Soedanese kunstenares Taqwa Ali (1997). Zij vervat haar immigratiegeschiedenis in Nederland in een keramisch werk dat ze samen met de Nederlands-Soedanese gemeenschap heeft opgezet. Het werk zal in de zomer, van 17 juni tot en met 13 augustus, te zien zijn in de etalageruimte van Bureau Europa.

Residue of the liminal space is een installatie/performance van een etnografisch onderzoek, een verzameling werken variërend van klei en keramiek, audio en korte verhalen die het concept van de liminale ruimte illustreren.

Het werk beeldt de liminale ruimte af als een drijvende grond die een derde culturele grond bevordert die wordt bewoond door de diasporagemeenschap van Soedan in de provincie Limburg. Degenen die zijn geëmigreerd en niet meer tot de ene of de andere plaats behoren, maar tot het tussengebied.

Met behulp van wilde klei, gewonnen uit de gronden van Limburg, vestigt het werk een symbolische aanwezigheid van deze verborgen gemeenschap door middel van tastbare objecten en zintuiglijke landschappen.

In samenwerking met de Soedanese gemeenschap nodigt het werk het publiek uit om de liminale ruimte te betreden om een ​​glimp op te vangen van het tussenliggende, en hoe identiteit een uitdagend onderwerp wordt voor debat tussen immigrantengemeenschappen.

Taqwa Ali
Taqwa Ali is een interdisciplinaire kunstenaar die in verschillende media werkt en zich recentelijk richt op klei en keramiek. Haar werk bestaat uit het kanaliseren van ervaringen met de postkoloniale diaspora in het Westen, haar uitdagingen, privileges en hoe deze zich verhoudt tot de diaspora in het algemeen.

Ali's processen zijn vermoeiend, deconstruerend en benadrukken arbeid als een symbolische belichaming van dekoloniale praktijken. Het werk belichaamt de reis van de opkomende generatie in Soedan, die nu verantwoordelijk is voor het herstel van de koloniale geschiedenis, de natie en het Zelf.

Ga voor meer informatie naar de website van Taqwa Ali.

Data woensdag 24 mei t/m zondag 28 mei / zaterdag 17 juni t/m zondag 13 augustus
Toegang reguliere toegangsprijzen
Mensen met een kleine portemonnee zijn welkom te informeren naar de mogelijkheden.

Residue of the Liminal Space (foto's Moniek Wegdam)

Opening van het Zomerprogramma (foto's Moniek Wegdam)