Lezing door DUS architects

23 april 2013

Op 23 april sprak Hedwig Heinsman van DUS architects (opgericht in 2004 door Martine de Wit, Hans Vermeulen en Hedwig Heinsman) over het werk en de ontwerpattitude van DUS.

DUS benadert architectuur als een ambachtelijke discipline waarin research & ontwerp elkaar ontmoeten. Sociale betrokkenheid, gecombineerd met een (technische) innovatieve materiaalkeuze, en een ‘hands-on’ werkwijze duiden hun hedendaagse praktijk.

Hun ontwerpattitude, zoals helder verwoord in hun ‘momentary manifesto’, kenmerkt zich door een maatschappelijk engagement dat altijd aanwezig is in de projecten van het Amsterdamse architectenbureau. Daarbij kan het gaan om kleine evenementen, tijdelijke installaties of grote stedelijke transformatieprocessen. Zo ontlokte de ‘Bucky Bar’, een gezamenlijk geconstrueerd paviljoen van paraplu’s, niet alleen een tijdelijke ontmoetingsplaats, maar riep het ook vragen op over kwaliteit en gebruik van ons publiek domein.

DUS ontwikkelde de 3D printer 'KamerMaker', die in september 2012 in gebruik is genomen. Met deze printer kan DUS in één keer complete ruimtes van 2 x 2 x 3,5 meter van biologisch afbreekbaar en gerecycled plastic 3-D printen. Binnenkort start DUS met het printen van een grachtenpand.

Met hun credo 'DESIGN by DOING' realiseert DUS zogenaamde ‘Public Architecture’, zoals een project voor gemeenschappelijk wonen in Nieuwegein. Een intensieve bewonersdialoog en participatie leverden voor het ontwerpproces een toekomstbestendige, nieuwe invulling van dit plan voor 150 woningen in collectief verband. Op deze manier heeft het project zich ontwikkeld van sloop naar renovatie.

Hun werk en projecten ontvangen regelmatig publieke erkenning. Zo is in 2006 deze aanpak, de zogenaamde 'DUS-methode', door VROM beloond met de RMNO-prijs en stond het bureau in 2012 op de nominatie voor Architectenbureau van het Jaar.

Datum: dinsdag 23 april
Tijd: 20 – 22 uur
Taal: Nederlands
Toegang: gratis
Locatie: Bureau Europa,Timmerfabriek, Boschstraat 9, 6211 AS Maastricht