Lezing over Louis Le Roy

21 maart 2013

Op 21 maart gaf Piet Vollaard, directeur Archined, een lezing over Fries kunstenaar, tuinman, filosoof Louis Le Roy, een van de belangrijkste propagandisten van de \'Wilde Tuin’ beweging. Debra Solomon en Mariska van den Berg (Urbaniahoeve) reageerden vanuit hun praktijk. Deze lezing opende het nieuwe seizoen van het Sphinxpark.

De lezing \'Louis Le Roy: Fusie Natuur-Cultuur\' werd gegeven door Piet Vollaard, directeur van architectuurwebsite Archined

Debra Solomon en Mariska van den Berg, respectievelijk oprichter en projectcoördinator van Urbaniahoeve, reageerden vanuit de praktijk van Urbaniahoeve en duidden de grondbeginselen van permacultuur. Debra Solomon realiseert samen met leerlingen van United World College Maastricht een project in het Sphinxpark.

In de jaren ‘70 was de Friese kunstenaar/tuinman/filosoof Louis Le Roy (1924-2012) een van de belangrijkste propagandisten van de zogenaamde ‘Wilde Tuin’ beweging. Daarmee pleitte hij onder andere voor een ‘natuurlijke’ groei van de tuin. Hoewel het ‘wilde tuinieren’ invloedrijk was en veel navolging vond, is dat niet wat het werk van Le Roy relevant maakt voor de hedendaagse stadsontwikkeling. Veel interessanter zijn de ideeën en praktijk die hij sinds die tijd ontwikkelde rond tijdgebaseerde ontwikkeling en de fusie van natuur en cultuur. Daarnaast was hij in die jaren actief betrokken bij een aantal samenwerkingprojecten met buurtbewoners.

Een sleutelwerk is de Ecokathedraal, een project waaraan hij meer dan dertig jaar werkte en dat begon als een stuk weiland van enige hectaren in Mildam nabij Heerenveen waar de natuur aanvankelijk zijn gang kon gaan. Daarnaast liet Le Roy vrachtwagens vol afval stoeptegels en straatstenen van gemeentelijke herbestratingen  storten. Met dit materiaal bouwde hij structuren - alleen, met de hand -  tussen de ontwikkelende natuur. Dit gebeurde zonder vooropgezet plan, als een vorm van improvisatie. Na zoveel jaar bouwen en groeien heeft zich een fascinerende wilde natuur ontwikkeld afgewisseld met  half overgroeide, Maya-achtige bouwsels.

Het werk van Le Roy is onder meer relevant voor de verschillende participatieprojecten en natuurinitiatieven in de stad. Zijn Ecokathedraal, als een in de tijd doorgaand project van fusie tussen natuur en cultuur, kan worden gezien als een metafoor of model voor de vrije en evolutionaire ontwikkeling van ruimtelijke projecten, de stad als geheel daarbij uitdrukkelijk inbegrepen. Ook zijn er verbanden te leggen met het gedachtegoed van de Situationisten en Constants New Babylon. Hoewel het een ecologisch project is, in de zin dat het betrekking heeft op natuur en natuurontwikkeling, heeft Le Roy het zelf altijd primair als een cultureel project gezien, een project dat het reservoir van ‘vrije creativiteit’ van de mensen openzet.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over Louis Le Roy.

Datum: donderdag 21 maartTijd: 20 – 22 uurTaal: NederlandsToegang: gratisLocatie: Bureau Europa, Timmerfabriek, Boschstraat 9, 6211 AS Maastricht

Saskia van Stein, artistiek directeur van Bureau Europa, verzorgde de introductie.

Ecokathedraal

Louis Le Roy

Piet Vollaard

Debra Solomon en Mariska van den Berg