E-ART: UTOPIA

Beleef de verbeelding van kinderen in VR

8 april 2022

Tijdens de Museumnacht laten studenten Communicatie en Multimediadesign (Zuyd Hogeschool) zien hoe ze basisschoolleerlingen wegwijs maken met technologie, VR en het bedenken van utopische toekomstvisies.

De moderne, interdisciplinaire aanpak voor onderzoek en innovatie geïmplementeerd in het basisonderwijs heet STEAM. Het staat nog in de kinderschoenen, veelal komen docenten niet eraan toe om ook nog wetenschap en technologie te onderwijzen, maar studenten van Communicatie en Multimediadesign (Zuyd Hogeschool) schieten te hulp. Onderzoekend en ontwerpend begeleiden zij leerlingen van groepen 7 en 8 hoe technologie en wetenschap aan kunst en verbeelding gekoppeld kunnen worden.

Utopia
De tweedejaars studenten begeleiden leerlingen van basisscholen De Poort en ZIEZO! In meerdere lessen wordt de kennis over creatief coderen toegepast in de praktijk van het basisonderwijs. De basisschoolleerlingen worden meegenomen in de vraag wat er beter kan aan onze moderne wereld. Waar zien de jongsten problemen en hoe zouden ze die oplossen?

Meer dan alleen over de oplossingen te praten, leren de leerlingen ze te 'sculpten' in virtual reality. Zo ontstaat een wereld waar ze zelf doorheen kunnen wandelen, met behulp van een VR-bril. Ruimtelijk ontwerp en wereldbeschouwing komen zo samen met technische slimheid en de eerste stappen in het creatief coderen.

Museumnacht Maastricht
De studenten van Zuyd Hogeschool presenteren wat ze tot dusver in het project - dat tot juni loopt - hebben bereikt. 8 groepjes van elk 3 à 4 basisschoollleerlingen zijn al druk in de weer hun eigen utopie te ontwerpen en maken.

Bij Bureau Europa zet je de VR-bril op en kijk je rond in de fantasie van kinderen. De Museumnacht is op vrijdag 8 april, van 19.00 tot 01.00 uur.

Tijdens de Museumnacht zijn nog meer activiteiten bij Bureau Europa. Kijk hier voor meer informatie. Wil je tickets bestellen? Doe dat via de website van Museumnacht Maastricht.

Demi van Run | Jessica Smits | Emy Welten | Scott Ramakers | Sarah Smeets | Max Vonk | Job van Weersch | Digna Lambrechts