De Toonzaal en Het Album

Een winters tweeluik over Maastrichts keramiek en Petrus Regout

30 november -1

Bureau Europa presenteert een winters tweeluik waarin onderdelen uit de Sphinxgeschiedenis op dynamische wijze naar de bezoeker worden gebracht. De Toonzaal van de Sphinxfabrieken komt drie dagen tot leven met een keramiek- en glaswerkverkoop en het fameuze prentenalbum van Petrus Regout wordt voor het éérst volledig tentoongesteld.

Wat we vandaag de dag kennen als Bureau Europa, was vroeger de Directeursvilla van de Sphinx: een prachtig gebouw met een rijke historie. Herinneringen aan die geschiedenis zijn terug te vinden in het ontwerp, dat een Romeinse villa nabootst; aan de ondergrondse tunnels die naar de fabrieken en naar het bassin leiden; aan de fresco’s in de bibliotheek en de klassieke ornamenten in de grote toonzaal. Een diepere duik brengt ons bij het vroegste verleden van de Directeursvilla.

Meer informatie over De Toonzaal en over Het Album vindt u op de website.

 

De Toonzaal

Een 3-daagse Maastrichtse Keramiek- & Glaswerkverkoop

Het gebouw van Bureau Europa opende in 1911 en was dé showroom van de Sphinx, Maastrichts bekendste industrie, aan de Boschstraat. De oude toonzaal stond vol met glas, kristal en porselein, klaar voor de verkoop, overzien door het standbeeld van de oprichter van de fabrieken: Petrus Regout. Vandaag de dag is het de grote expositiezaal van Bureau Europa, waar tentoonstellingen over architectuur en design worden gepresenteerd.

Om de keramiek te vieren wordt de oude toonzaal eenmalig in zijn voormalige glorie hersteld en brengen we een oude foto van de situatie aan het begin van de 20e eeuw tot leven met een driedaagse interpretatie van de oude Sphinxshowroom. Net als toen is er ook nu keramiek en glaswerk te koop uit heel Maastricht. In samenwerking met keramiekverzamelaars en -handelaars, wordt er Maastrichts aardewerk geëxposeerd en verkocht.

Data vrijdag 17 t/m zondag 19 december 2021, 12.00 uur – 17.00 uur
Toegang alle bezoekers €3,00
NB bezoek aan de Toonzaal alleen mogelijk na reservering; bestel uw tickets via de ticket-button bovenaan deze pagina.

 

Het Album

De Prenten van Petrus Regout

Petrus Regout is de eerste Nederlandse grootindustrieel die de tanende economie van Maastricht opvijzelde met zijn 19e-eeuwse industrieën. Maastrichts aardewerk ging de hele wereld over en Regout werd puissant rijk. Zijn fabrieken aan de Boschsstraat en de herenhuizen en landgoederen die in en buiten Maastricht staan laten nog steeds menig hart sneller kloppen. Het lithoalbum dat de industrieel in Parijs liet maken, brengt dit schitterend in beeld en wordt bij Bureau Europa voor het eerst volledig tentoongesteld. 

Het Album dédié à mes enfants et mes amis (1868) is een bijzonder egodocument met prenten die een overzicht geven van de bezittingen van de familie Regout: de fraaie villa’s, de fabriekscomplexen aan de Boschstraat, de arbeiderswijken, de grote tuinen met hun fonteinen. Ze verschaffen een inkijk in de vroege industrialisatie van de stad en de topografische ontwikkeling van een industrieel imperium. Schatten aan informatie! Ook maak je op een andere wijze kennis met de persoon Regout, die op geheel eigenzinnige wijze zijn stad vormgaf en zijn eigen naam in de sterren probeerde te schrijven.

Data woensdag 22 december t/m zondag 6 februari 2022, reguliere openingstijden
Toegang volwassenen €5,00; studenten €3,00; museumkaarthouders gratis 
Met regelmatige rondleidingen door bruikleengever en adviseur Tom Cremers