Buiten de Perken!

1 t/m 30 september 2016

Buiten de Perken! is een fotowedstrijd georganiseerd door CNME en Bureau Europa over de prikkelende aanraking tussen het groen van de natuur en het grijs van bebouwing.

Grijs en groen gefotografeerd

Het Limburgse volkslied begint met de woorden 'Waar in 't bronsgroen eikenhout, 't nachtegaaltje zingt'. Een evidente ode aan het landschap. Met de tentoonstelling Bronsgroen Eikenhout, van landschap tot achtertuin slaan CNME en Bureau Europa de handen ineen om het (Limburgs) landschap en binnenstedelijk groen te tonen en ons bewustzijn erover te vergroten.

Parallel aan de tentoonstelling is de fotowedstrijd Buiten de perken! uitgeschreven. Wat beschouwen we eigenlijk als natuur in de stedelijke omgeving, en hoe (on)gecultiveerd is de natuur daarbuiten? Wie bepaalt wat natuur is? Voor de een is natuur synoniem met de Alpen, een ander vindt een ecologisch paradijs in zijn achtertuin. En hoe zit het met de kracht van de natuur: geen ruimte tussen twee tegels is te klein of er groeit een madeliefje of distel.

Buiten de perken! nodigt je uit max. 10 beelden in te zenden waarbij de natuur en de stedelijke omgeving elkaar omarmen. Of toon een foto waarbij je goed ziet hoe natuur en de stad juist 'schuren'. Anders gezegd, hoe komen groen en grijs met elkaar in aanraking? De beste inzending wordt getoond in de tentoonstelling Bronsgroen Eikenhout. Op 1 oktober, tijdens de opening van Bronsgroen Eikenhout, wordt de winnaar gekozen door een vakkundige jury. De winnaar ontvangt bovendien een professionele print van zijn/haar winnende foto en een geldbedrag van €250,-.

Inzenden

Verstuur voor 27 september jouw foto’s o.v.v. je naam en fototitel(s) naar buitendeperken@cnme.nl. De inzendingen zijn terug te zien op www.buitendeperken.eu. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 oktober om 15u00-17u00 bij Bureau Europa in Maastricht.

Om mee te doen aan deze fotowedstrijd mag je maximaal 10 foto's insturen naar buitendeperken@cnme.nl. De foto's graag aandienen in JPG formaat. Zijn de foto's groter? Gebruik dan bij voorkeur een instrument als www.wetransfer.com.

Samenwerking met het CNME

Met de tentoonstelling Bronsgroen Eikenhout en de fotowedstrijd Buiten de Perken! slaan CNME en Bureau Europa de handen ineen als het gaat om het bewustzijn over ons landschap en binnenstedelijk groen in het bijzonder te bevorderen. Het belangrijkste doel van CNME is het verbinden van mensen en natuur in Maastricht en de regio. CNME betrekt burgers, bedrijven en overheden bij hun natuurlijke omgeving en zo creëert CNME draagvlak voor duurzaam handelen.

____________________________

And the winner is:
MAURICE HABETS -met Geknotte boom in het Frontenpark.

Een paar regels uit het juryrapport:
"Het fotowerk toont de menselijk hand en de natuur. De versteende boom op de vestingwal, een dreigende wolkenpartij, hier en daar wat verdord groen: het schetst een poëtisch, maar tevens zorgelijk beeld. Woorden als Strum und Drang en verbeelding van het Sublieme geven uitdrukking aan de waardering die de jury heeft voor het expressieve karakter van het beeld."

De jury - bestaande uit Ger Houben, presentator van het L1 radio- en tv programma Limburgs Land, Ernst van der Hoeven, hoofdredacteur MacGuffin, onder leiding van Saskia van Stein, directeur Bureau Europa en Lara Klaassen, directeur CNME - roemt de indrukwekkende hoeveelheid inzendingen, de verrassende perspectieven, het aandachtige oog, de zeggingskracht van poëtische, absurdistische en documentaire foto’s. Prints van alle inzendingen zijn te zien op www.buitendeperken.eu en vandaag bij Bureau Europa als onderdeel van de tentoonstelling Bronsgroen Eikenhout.

Maurice Habets studeerde aan de MAFAD. Hij ontvangt een professionele print van zijn winnende foto, een geldbedrag van €250 en een ‘spread’ in Dagblad de Limburger.

De winnaar: Maurice Habets