Bronsgroen Eikenhout - van landschap tot achtertuin

1 september t/m 1 oktober 2016

De natuur staat onder druk, onder andere door de teloorgang van biodiversiteit en de ecologische gevolgen van klimaatverandering is de kwaliteit van onze natuur inmiddels ook verworden tot een maatschappelijke vraagstuk. De roep om duurzaamheid, biodiversiteit en verticaal groen wordt luider.

De natuur staat centraal in deze tentoonstelling. Van landschap tot achtertuin, van vista tot het binnenstedelijk kijkgroen, van bio-utopie tot overgroeide ruïne als ‘losgelaten’ natuur.

De tentoonstelling onderzoekt hoe we naar de natuur kijken en haar verbeelden. De natuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het sublieme is in de schilderkunst immers metafoor voor een niet te evenaren schoonheid. De kracht van de natuur: geen ruimte tussen twee tegels is te klein voor de groei van een madeliefje of distel of op een grotere schaal de overweldigende en destructieve kracht die natuur millennia toont. De natuur voorziet in ons voedsel en heeft een bewezen heilzame werking op onze geest en gezondheid. Voor de een is natuur synoniem met de Alpen, een ander vindt de natuur in zijn achtertuin als rijke biotoop. Over waar een begrip als 'Natuur' begint en of overgaat in 'Cultuur' wordt al eeuwen gesteggeld. De mens is immers ook deel van de natuur, hoewel wij ons van nature meer in het culturele domein begeven. Anderzijds bewegen data en algoritmes zich nagenoeg organisch of in natuurlijke zwermpatronen.

Het Limburgse volkslied begint met de woorden 'Waar in 't bronsgroen eikenhout, 't nachtegaaltje zingt'; evident een ode aan het landschap. Alle kenmerken van het Limburgse landschap worden er bezongen. Allen kenmerken die door de jaren zijn gevormd door de natuurlijke elementen, de boeren, de mijnen en later ook het toerisme en is daarmee een bron van inkomsten en inspiratie. Diezelfde natuur staat onder druk, onder andere door de teloorgang van biodiversiteit en de ecologische gevolgen van klimaatverandering is de kwaliteit van onze natuur inmiddels ook verworden tot een maatschappelijke vraagstuk. Bestrating, bebouwing en het gebruik van pesticiden spelen hierbij een rol. De roep om duurzaamheid, biodiversiteit en verticaal groen wordt luider. Voor ons een reden om samen met u aandacht te schenken aan de natuur.

Natuur Spreekuur
Deze tentoonstelling is echter verre van af. We wachten nog op uw bijdrage. Hebt u een mooi verhaal over de natuur dat u wilt delen? Verzamelt u postzegels of munten waarop het landschap centraal staat? Schildert u bloemen en kunt u daar iets uitzonderlijks over vertellen? Ben u (amateur) fotograaf en heeft u een serie foto's die niet mag ontbreken in deze tentoonstelling? Of werkt u al jaren aan een herbarium? Heeft u een hark met een verhaal? Een experimenteel Super 8 filmpje van micro-organisme? Een vaas met een afbeelding van het Limburgse landschap? Bent u ontwerper en heeft uw recent een inspirerend project opgeleverd? Doet u onderzoek naar het hergebuik van natuurlijke grondstoffen?

Kortom, alle verhalen zijn welkom. Iedere week zitten wij voor u klaar op het Natuur Spreekuur. Samen met u, en een team van tentoonstellingsmakers bepalen wij of uw project een plek krijgt in de tentoonstelling. Al onze audiovisuele middelen staan tot uw beschikking (beamers, DVD, flatscreens enz). Daarnaast staan grafisch vormgeefster Lyanne Polderman  en ons opbouwteam in de startblokken om er iets moois van te maken van uw inbreng in de tentoonstelling.

Samenwerking met Centrum voor natuur en Milieu Educatie (CNME)
CNME en Bureau Europa slaan de handen ineen als het gaat om het bewustzijn over ons landschap en binnenstedelijk groen in het bijzonder te bevorderen. Want wat beschouwen we eigenlijk als natuur en wie bepaald wat natuur is? De verhalen achter onze natuur zijn minstens zo inspirerend als hoe we haar verbeelden. Welke rol wilt u spelen bij het leveren van een bijdrage aan de biodiversiteit en natuurbeleving? Elke week zal een thema worden behandeld, van verticaal groen tot een workshop 'guerrilla seed bomming' onder leiding van Goos Bronkhorst, tot inspirerende stadwandeling waar bijvoorbeeld zonsondergang of macrofotografie centraal staan. Samen met u brengen we de verhalen uit de stad, de tentoonstelling in en vise versa. Ook ontwikkelen we 'kijkverhalen': een workshop waarbij kinderen een verhaal maken bij een stuk uit de collectie. In de vorm van kijkdozen zullen deze verhalen zullen een aparte collectie binnen de tentoonstelling vormen. Zo komen we tot een groeiende verzameling.

Er zijn werken te zien van:

Erik Andriesse * Ellen Ter Beek * Judith Boer * Nathalie Brans * Ilona van den Brekel * Anne Büscher * Derk Byvanck * Bee Collective * Stefan Cools * Paul Devens * Karel Dicker * Club Donny * Rob Driessen * Titia Eggen * Ton Eyssen * Femke Habets * Roderick Hietbrink * Samah Hijawi * Joep Hinssen * Fran Hoeberger * Hans Gremmen * Esther Janssen * Chris Kabel * Tineke Kambier * Anne Kerstens (archief Philippe Friskorn) * MC Krell * Lisette Laudy * Elke Lutgerink * Dianne van der Maas * Jane McSwiney * Ontwerpers Frontenpark gemeente Maastricht * Désirée Malessa * Mike Moonen * Bo Oudendijk * Karin Peulen * Michiel Poecke * Rademacher & de Vries architecten * Chantal Schijns * Jef Schijns * TAAT * Torsten Uerlings * Raoul Vleugels * Wytske van der Veen * George Vogelaar & Bert Janssen * Joep Vossebeld
 

Zet zaterdag 1 oktober, van 15.00-17.00 uur, alvast in uw agenda want zal de tentoonstelling openen. Of liever afsluiten omdat de tentoonstelling dan compleet is. Vanaf 1 september beginnen wij met de opbouw van de tentoonstelling en houden wij eenmaal per week een Natuur Spreekuur waarin u uw werk, verhalen en projecten over de natuur met ons kunt komen delen. En samen met ons werkt aan het verzamelen en daarmee de totstandkoming van de tentoonstelling. 

Deze tentoonstelling is een initiatief van Bureau Europa, platform voor architectuur en design.

De fotowedstrijd Buiten de Perken komt voort uit een samenwerking tussen CNME Maastricht en Bureau Europa, platform voor architectuur en design.

Data: De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 1 september tot en met 2 oktober.
Opening: Op zaterdag 1 oktober vindt de officiele opening plaats - of beter afsluiting - omdat de tentoonstelling dan compleet is. .
Data Natuur Spreekuur: iedere donderdag van 16.00u tot 20.00u
Toegang: €1, museumjaarkaarthouders gratis.
Locatie: Bureau Europa

beeld: Lyanne Polderman

Het Natuur Spreekuur

De tentoonstelling in opbouw

De opening van Bronsgroen Eikenhout en de prijsuitreiking van Buiten de Perken!

De tentoonstelling: foto's van Johannes Schwartz