Architectuurlezing: Dirk Jan Postel en Benoît Mater

Het Romeins Museum in Heerlen

2 november 2022

In het najaar organiseert Bureau Europa de lezingenreeks Limburgse Kwartieren met elke avond een andere stad als case study. In vier lezingen komen de vier Limburgse steden uit de Euregio aan bod. Steden die elk vanuit een eigen visie een in- of uitbreiding hebben uitgevoerd, die buurten leefbaarder willen maken, meer groen in de stad willen aanbrengen, of juist een culturele of historische identiteit zichtbaar willen maken.

Op woensdag 2 november spreekt architect Dirk Jan Postel over het Romeins Museum in Heerlen met respondent Benoît Mater, kwartiermaker van het Romeins Museum. Wees welkom voor de lezing en de borrel, met een drankje van het huis.

Het Romeins Museum in Heerlen
woensdag 2 november, 17.30 uur

In Heerlen is het Romeinse verleden punt van aandacht. Nieuwe, interactieve tentoonstellingen van het Thermenmuseum brengen Coriovallum mooier in beeld dan ooit. Maar het Thermenmuseum zelf laat te wensen over. De overblijfselen van het oudste gebouw van Nederland worden niet door het gebouw beschermd. Tijd voor een nieuw bouwwerk dus. Architect Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) komt spreken over hun in het oog springende ontwerp voor het nieuwe Romeins Museum.

Het nieuw te bouwen museum maakt deel uit van het Romeins Kwartier, de gebiedsontwikkeling rondom het stadhuis en de complete transformatie van de binnenstad. Het ontwerp van Kraaijvanger en TomDavid architecten toont een gebouw in openbaar groen met veel ruimte eromheen. Het is tevens verweven met het tegenovergelegen nieuwe stadskantoor en vormt een trekpleister voor liefhebbers van architectuur. Het verhaal over het Romeinse verleden wordt niet alleen in het museum verteld. Ook het architectonisch ontwerp - dat een nieuwe landmark wordt van Heerlen - verwijst naar wat er in het gebouw te zien is en benadrukt het Romeins fundament van Heerlen. 

Met respondent Benoît Mater, kwartiermaker van het Romeins Museum in Heerlen.

Datum wo. 2 november, 17.30 uur - 19.00 uur
Taal Nederlands
Toegang €4,-, tickets via de website te bestellen
Mensen met een kleine portemonnee zijn welkom via info@bureau-europa.nl naar de mogelijkheden te informeren.