Architectuurlezing: Maarten Engelman en Robert Glas

Het Arresthuis in Roermond en een reactie op Carel Weebers gevangenisontwerp

19 oktober 2022

In het najaar organiseert Bureau Europa de lezingenreeks Limburgse Kwartieren met elke avond een andere stad als case study. In vier lezingen komen de vier Limburgse steden uit de Euregio aan bod. Steden die elk vanuit een eigen visie een in- of uitbreiding hebben uitgevoerd, die buurten leefbaarder willen maken, meer groen in de stad willen aanbrengen, of juist een culturele of historische identiteit zichtbaar willen maken.

Op woensdag 19 oktober spreekt architect Maarten Engelman over het Arresthuis in Roermond en kunstenaar Robert Glas over zijn werk 1986, Or A Sphinx's Interior. Wees welkom voor de lezing en de borrel, met een drankje van het huis.

Het Arresthuis in Roermond - dubbellezing: met kunstenaar Robert Glas
woensdag 19 oktober, 17.30 uur

Gevangenissen zijn niet de meest gezellige plekken in een stad en het Roermondse Arresthuis was geen uitzondering. Maar wat doe je met leegstaand erfgoed midden in het centrum? Omtoveren, natuurlijk. Het gehele gevangeniscomplex, boordevol geschiedenis, inclusief oude rechtbank, is door een tender met competitie in de markt gezet voor het grote transformatieproject. Engelman Architecten won en reageerde met een ingenieuze invulling voor het cellenblok, waarbij drie cellen samen één hotelkamer vormden. De gevangenis werd teruggebracht naar de situatie van 1850, waarvoor veel is gesloopt. Op de vrijgekomen terreinen werden stadsappartementen gebouwd. Architect Maarten Engelman (Engelman Architecten) vertelt.

Kunstenaar Robert Glas bouwde het celontwerp na dat architect Carel Weeber voor De Schie maakte. In een ongemakkelijke film, waarin de bejaarde architect in gesprek gehad met een ex-gevangene die van 'zijn' cel gebruik heeft moeten maken, verkent Glas ons (on)gemak bij het opleggen van gevangenisstraffen en het jarenlange beperken van iemands bewegingsvrijheid binnen vier muren.

Datum wo. 19 oktober, 17.30 uur - 19.00 uur
Taal Nederlands
Toegang €4,-, tickets via de website te bestellen
Mensen met een kleine portemonnee zijn welkom via info@bureau-europa.nl naar de mogelijkheden te informeren.