grandmothers, grassroots

Hoekpresentatie door Sophie Nelissen

15 oktober t/m 27 november 2022

Kunstenaar Sophie Nelissen neemt de hoekkamer en de etalages over met haar presentatie grandmothers, grassroots: een onderzoek naar de verkennersgeest in Limburg. Als kledingontwerper met een uitgesproken interesse in hoe kleding op een meer bewuste manier geproduceerd kan worden, legt zij de schapenwol die lokaal voor handen is opnieuw onder de loep.

Het adagium van Wendell Berry, de Amerikaanse boer-annex-cultuurcritucus, luidt dat elke lokale cultuur de kennis overbrengt op volgende generaties hoe het lokale land op een liefdevolle manier gebruikt mag worden. In die cultuurdefinitie hoeden herders niet alleen hun schapen, maar ook de kennis en cultuur van hun omgeving.

Schapenkuddes zijn multifunctioneel: waar ze grazen, meestal land dat voor andere landbouw niet gebruikt kan worden, is grasgroei gestimuleerd en kunnen ook andere plantensoorten welvaren. De mest die ze achterlaten biedt een vruchtbare voedingsbodem voor bloemen en insecten, lichtjes aangestampt door hun zachte hoeven. Ze voorzien ons van vlees en melk. Hun wol wordt in Nederland echter nog maar amper gebruikt.

Het grootste deel van de 1,5 miljoen kilo wol die in Nederland jaarlijks wordt gewonnen, wordt direct weggegooid. Onze kleding is geproduceerd van materialen aan de andere kant van de wereld, vaak zelfs synthetische stoffen. De kledingindustrie is daarmee één van de meest vervuilende ter wereld, terwijl de grondstoffen ervoor lokaal gewonnen kunnen worden en ambachtelijk verweven, met meer respect voor de lokale identiteit.

Sophie Nelissen onderzoekt de Limburgse schapenwol met dit wereldwijde vraagstuk in het achterhoofd. Kunnen we, in een wereld waarin transport en energie steeds duurder worden, waarin de klimaatcrisis alle hens aan dek vereist om te voorkomen dat ecosystemen in elkaar zakken, niet beter gebruik maken van lokale grondstoffen en ze lokaal verwerken in producten die van even grote, misschien zelfs meer waarde zijn dan waar we nu genoegen mee nemen? In haar presentatie laat Sophie je niet alleen denken aan het eindproduct, maar ook aan de schapen en hun herders, het land en de levende wezens die zich daarop bevinden en die allemaal hebben bijgedragen aan dit scheppinsproces.

grandmothers, grassroots is een reiservaring die op één, vaste plek is gevoeld, ons Limburgs vaderland, dat we met alle levende wezens om ons heen delen.

Data zaterdag 15 oktober t/m zondag 20 november
De presentatie grandmothers, grassroots is ook te zien tijdens het FashionClash Festival bij Bureau Europa van 25 t/m 27 november.
Finissage zondag 20 november, 15.00 uur - 17.00 uur met een workshop handspinnen door Mariana Anacleto

Beeld: Laura Knipsael