Architectuurlezing: Franz Ziegler

De Blauwe Loper in Maastricht

9 november 2022

In het najaar organiseert Bureau Europa de lezingenreeks Limburgse Kwartieren met elke avond een andere stad als case study. In vier lezingen komen de vier Limburgse steden uit de Euregio aan bod. Steden die elk vanuit een eigen visie een in- of uitbreiding hebben uitgevoerd, die buurten leefbaarder willen maken, meer groen in de stad willen aanbrengen, of juist een culturele of historische identiteit zichtbaar willen maken.

Op woensdag 9 november spreekt architect Franz Ziegler over de Blauwe Loper in Maastricht. Wees welkom voor de lezing en de borrel, met een drankje van het huis.

De Blauwe Loper in Maastricht
woensdag 9 november, 17.30 uur

De Groene Loper kennen we inmiddels allemaal, maar wist je dat Maastricht binnenkort ook een Blauwe Loper heeft? Een uitgebreide stadsontwikkeling gaat plaatsvinden in de wijk Mariaberg, waar het Blauwdorp ligt. Een doorbraak moet voor een herstructurering zorgen, de verouderde woningvoorraad wordt vernieuwd en de leefbaarheid van de buurt vergroot. Architect Franz Ziegler (Ziegler | Branderhorst) legt het ons uit.

De Blauwe Loper, een langzaam-verkeersroute dwars door Mariaberg, transformeert de dichte, stenige structuur van de volksbuurt Blauwdorp, de eerste 20e-eeuwse stadsuitbreiding van Maastricht, geheel met volkswoningbouw. Door de organische uitbreiding van de buurt, is de stedenbouwkundige opzet verloren gegaan. De huidige realisatie van de Blauwe Loper vereist een doorbraak door twee blokken in Blauwdorp en op die manier meer 'lucht' te brengen in de buurt: meer groen en ruimte voor ontmoeting en verbetering van verbindingen met de buurten en de binnenstad.

Datum wo. 9 november, 17.30 uur - 18.30 uur
Taal Nederlands
Toegang €4,-, tickets via de website te bestellen
Mensen met een kleine portemonnee zijn welkom via info@bureau-europa.nl naar de mogelijkheden te informeren.