Antibodies: de werken van Fernando & Humberto Campana 1989 – 2009

13 maart t/m 6 juni 2010

NAiM/Bureau Europa toonde in 2010 het werk van de gebroeders Campana, de meest invloedrijke hedendaagse ontwerpers van Latijns-Amerika.

“Our work is about contamination: as much as the world contaminates ourselves, we want to contaminate the world.” Humberto Campana

Alle kenmerken van het oeuvre van de ontwerpers kwamen aan bod: hergebruik, de versmelting van natuurlijke en kunstmatige materialen en de invloed van verschillende culturen. Naast prototypes, experimenten en modellen die voor de eerste keer werden tentoongesteld, gaf 'Antibodies' ook een beeld van het atelier in Sao Paulo, de workshops die de Campana's geven en de samenwerking met internationale bedrijven als Alessi, Edra en Vitra. Twintig jaar samenwerking werd in beeld gebracht – van de eerste sculpturen tot de interdisciplinaire werken die ze tegenwoordig creëren.

Fernando & Humberto Campana

Humberto (1953) en Fernando (1961) werken sinds 1989 in Sao Paulo samen als meubelontwerpers. In twintig jaar zijn ze uitgegroeid tot de bekendste en succesvolste ontwerpers van Latijns-Amerika.

Van meet af aan lieten de twee zich inspireren door de weelderige natuur van het Braziliaanse oerwoud, de creativiteit van de straat en de informele constructies van de bewoners in de sloppenwijken. De leunstoelen 'Favela' en 'Vermelha', de handgemaakte leunstoel 'Banquete', fauteuil 'Plastico Bolha' van noppenfolie – het zijn inmiddels beroemde symbolen van de eigentijdse ontwerpstijl van de Campana-broers.

Publicatie 

Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen, uitgegeven door het Vitra Design Museum. Deze grootformaat paperbackeditie is tweetalig in Engels en Duits.

De tentoonstelling 'Antibodies' is ontwikkeld door het Vitra Design Museum.

Curator: Mathias Schwarz-Clauss
Aanvullend grafisch ontwerp: Experimental Jetset

Fotografie: Johannes Schwartz

Tentoonstelling

Raambelettering

Posters