Zuiderlucht en Bureau Europa lanceren Architectuurspecial

Mevr. de Architect en Macht, Wellust en Zink samen in het culturele maandblad van het zuiden

5 september t/m 5 oktober 2021

Op zaterdag 4 september wordt bij Bureau Europa een bijzondere samenwerking gepresenteerd. Samen met cultureel maandblad Zuiderlucht reikt Bureau Europa u een handvol actuele en historische thema's die inspireren om de wereld van architectuur en stedenbouw verder onder de loep te nemen. Veel partijen zijn immers bij architectuur betrokken, maar een gezamenlijk beeld van projecten, thema's, programmering en opleidingen wordt maar zelden gegeven. Deze special biedt een kijkje in de keuken - vanuit vrouwelijk perspectief!

Tien vrouwelijke architecten komen aan het woord, over hun opvattingen over het vak, hun ervaringen en hun positie. De tien gastauteurs spraken eerder al in de lezingenreeks Mevr. de Architect - alle lezingen zijn te bekijken op deze website - die afgelopen voorjaar bij Bureau Europa gepresenteerd werd naar een initiatief van Merel Pit. Onder die titel lanceerde ze eerder al zo'n reeks, online en in een magazine, waar ze veel lof mee oogstte. Vrouwen in de architectuur zijn nog steeds vaak een heikel thema waar niet genoeg aandacht voor kan zijn. 

De tien portretten van de dames worden aangevuld met inkijkjes bij de lokale partners. Spelers in het werkveld als IBA Parkstad en cultuurinstituten als Schunck, Topos en de Architectuuracademie in Maastricht schrijven kort over hun werk en hun belang in de regio, met ook een bijdrage van architectenbureau's als Humblé, Martens en Willems. 

Ook is er aandacht voor zink, met de mooie zinkwandeling door de Maastrichtse binnenstad en een greep uit de intrigerende fotoreeks van Irmel Kamp. 

Blader hieronder door de architectuurspecial. U kunt deze bij de belangrijke culturele instellingen in Limburg, Brabant en Vlaanderen gratis oppikken.