ZOO, or the letter Z, just after Zionism

3 maart t/m 10 juni 2012

NAiM/Bureau Europa presenteert met ZOO, or the letter Z, just after Zionism een tentoonstelling die het boek ‘The Atlas of the Conflict’ door de Israëlische architect Malkit Shoshan als uitgangpunt neemt.

“Two white donkeys dyed with black stripes delighted Palestinian kids at a small Gaza zoo who had never seen a zebra in the flesh…” (Reuters, 8 oktober 2009)

The Atlas of the Conflict’ door Malkit Shoshan gaat nader in op de processen en mechanismen achter de vorming van Israël-Palestina gedurende de afgelopen honderd jaar. Het boek werd eind 2010 gepubliceerd en vormt het ankerpunt voor een nieuw project: ‘ZOO, or the letter Z, just after Zionism’, waarin ondermeer wordt gezocht naar manieren voor omgaan met de notie van transformatie; een boek transformeert in een tentoonstelling, het gedomesticeerde in het wilde, een dierentuin in een huis, gevangenschap in vrijheid, een ezel in een zebra.

‘ZOO, or the letter Z, just after Zionism’ begint bij pagina 437 van ‘The Atlas of the Conflict’. Het ontvouwt zich in een fascinerende verkenning van ideeën, momentopnamen en associaties die bedacht kunnen worden na het zien van een witte ezel, vastgebonden met een touw en bedekt met beige tape. Een witte ezel, die door een mooie Palestijnse jongen wordt getransformeerd in een zebra, om tegemoet te komen aan het verlangen naar normaliteit in de Gaza. In dit geval in de vorm van het bezit van een dierentuin als ruimte voor stedelijke recreatie. 

‘ZOO, or the letter Z, just after Zionism’, is onderdeel van een onderzoek naar de relatie tussen architectuur en oorlog en bestaat uit een installatie, een archief en twee boeken:

NB: Uitsluitend op zaterdag en zondag zijn in de tentoonstelling ezels aanwezig.

Fotografie: Johannes Schwartz

Grafisch ontwerp wandteksten en reader: Sandra Kassenaar en Bart de Baets

Grafisch ontwerp posters en uitnodiging: Experimental Jetset

Tentoonstelling

Tentoonstellingsteksten

Video stills

Raambelettering

Video