Wandeling 'Maastrichter Steen' op 14 & 29 juli

14 t/m 29 juli 2017

Vrijwel alle belangrijke monumenten in Nederland bevatten een aanzienlijke hoeveelheid natuursteen. Instandhouding van deze monumenten is van groot belang, niet alleen vanuit cultuurhistorische overwegingen, maar ook vanuit economische overwegingen. Denk maar eens aan de toeristen die bezoekjes brengen aan oude binnensteden.

In de binnenstad van Maastricht is door de jaren heen ruimschoots gebruik gemaakt van allerlei soorten natuursteen, zowel voor gevels van gebouwen als voor sierbestrating. Wat voor gesteenten zijn dit en waar komen ze vandaan? In sommige gesteenten zijn fossielen te zien, zoals doorsneden van schelpen en allerlei soorten koralen. Waar leefden deze beesten, hoe zijn deze versteende resten ontstaan en wat kunnen de fossielen ons vertellen over de geschiedenis van de stenen. De natuursteenwandeling door de binnenstad van Maastricht licht een tipje van de sluier op.

Hoewel de natuur borg staat voor de productie van gesteenten met een lange levensduur, zijn de gevolgen van weer en wind zijn en de jarenlange blootstelling aan het stadsklimaat duidelijk af te lezen aan het gesteente. Op deze tocht zal ook verwering en aantasting van de stenen aan de orde komen.

TNO
'Maastrichter Steen' was een succesvolle stadswandeling die eerder werd gehouden, naar aanleiding van onderzoek van TNO in 2006. Instandhouding van monumenten betekent daarom ook conservering en vervanging van natuursteen.

De wandeling wordt op 14 juli geleid door dr. Timo Nijland van TNO. Zijn expertises liggen in het gebouwde culturele erfgoed, monumenten en hun restauratie en het gebruik van natuursteen in deze monumenten, alsook andere, bijzondere vormen van bouwmaterialen.

Op 29 juli wordt de wandeling geleid Paul Kisters, coördinator en collectiebeheerder bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Graag van tevoren aanmelden via: r.beckers@bureau-europa.nl. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen meedoen aan deze wandelingen.

Deze wandelingen worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Maastricht, Stenen Stad en kunnen worden georganiseerd dankzij de steun van het Elisabeth Strouven Fonds.

Datum: 14 juli 2017, 14.00 uur – 17.30 uur en op 29 juli 2017, 14.00 uur – 17.30 uur

Inloop is vanaf 13.45 uur bij Bureau Europa. Om 14.00 uur vindt de lezing plaats en rond 14.30 uur begint de wandeling. Deze zal ongeveer 2,5 uur duren en terugkeren bij Bureau Europa, waar nog even wordt geborreld.

Locatie: Bureau Europa
Taal: Nederlands
Toegang: gratis