The Materiality of the Invisible

29 augustus t/m 26 november 2017

Op 29 augustus 2017 openen Van Eyck, Marres en Bureau Europa, de tentoonstelling The Materiality of the Invisible. Verspreid over de deelnemende instellingen tonen 35 kunstenaars de actualiteit van de archeologie voor de hedendaagse kunst en architectuur.

The Materiality of the Invisible beschouwt hedendaagse kunst ook als een vorm van archeologie: nieuwe en vreemde werelden worden blootgelegd door in de werkelijkheid te spitten en onderliggende lagen van onze sociale, maatschappelijke en politieke realiteit centraal te stellen. In ontdekkingen, verhalen en installaties brengen kunstenaars mogelijke versies van het verleden en de toekomst, waarin het heden in lagen is afgepeld. Zo bieden ze ons nieuwe inzichten in onze eigen werkelijkheid en maken ze tevens zichtbaar wat in de verbeelding leeft.

NEARCH
Van Eyck is partner van het meerjarige EN-project NEARCH - New scenarios for a community-involved archaeology. Voor dit project selecteerde de Van Eyck zes kunstenaars die elk met twee archeologische partners samenwerkten. The Materiality of the Invisible toont het resultaat en het werk van 24 andere kunstenaars en architecten.

Kern van de tentoonstelling
De kern van de tentoonstelling bestaat uit het werk van deze zes geselecteerde kunstenaars(duo's): Leyla Cardenas (CO), Joey Bryniarska & Martin Westwood (GB), Rosella Biscotti (IT), Iraxte Jaio & Klaas van Workum (ES/NL), Matthew C. Wilson (VS) en Guiseppe Licari (IT). Als afsluiting van NEARCH nodigde Van Eyck Marres en Bureau Europa uit om rondom het werk van deze kunstenaars een gezamenlijke tentoonstelling voor de drie locaties te ontwikkelen.

Deelnemende kunstenaars
Lida Abdul, Sema Bekirovic, Rosella Biscotti, Marinus Boezem, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Mikhail Karikis & Uriel Orlow, Daniel Knorr, Jeroen Kooijmans, Irene, Kopelman, Guiseppe Licari, Chaim van Luit, Mark Manders, Alice Miceli, RAAAF, Raewyn Martyn, Stephanie Saade, Fernando Sanchez Castillo, Oscar Santillan, Daniel Silver, Studio Ossidiana, Marjan Teeuwen, Leonid Tsetkov, Maarten Vanden Eynde, Roy Villevoye & Jan Dietvorst, Matthew C. Wilson, Martin Westwood en Joey Bryniarska.

Verbinding en publiek
De tentoonstelling opent gelijktijdig met de jaarvergadering van de EAA - the European Association of Archaeologists - die van 30 augustus t/m 3 september in Maastricht plaatsvindt. Het publieksprogramma omvat lezingen van onder meer archeoloog Michael Shanks*, een project in samenwerking met het Thermenmuseum in Heerlen en een uitgebreid educatietraject met scholen in de regio.

Bij de tentoonstelling verschijnt een bijlage in het cultuurmagazine Zuiderlucht. Deze bijlage is, evenals de algehele visuele identiteit van de drie tentoonstellingen, vormgegeven door Hans Gremmen.

Volg het actuele programma op deze website en de websites van de Van Eyck en Marres en op social media.

Opening dinsdag 29 augustus
18:00 in de Van Eyck - opening door Michael Shanks*
19:00 in Marres
20:00 in Bureau Europa

*Archeoloog Michael Shanks - verbonden aan Stanford University - zoekt de vernieuwing in archeologisch denken.

Tentoonstelling
30 augustus - 29 oktober: bij Van Eyck en Bureau Europa
30 augustus - 26 november: bij Marres 

Opening The Materiality of the Invisible

De tentoonstelling - foto's van Werner Mantz Lab - Romy Finke

Gerelateerde Publicaties