Vrouwen aan het woord over vernieuwende bouwkunst

8 februari 2007

Monica Adams en Juliette Bekkering zijn twee jonge architecten die aan de hand van hun persoonlijke geschiedenis en inspiratiebronnen hun visie gaven op architectuur en de achtergronden toelichtten bij hun realisaties en toekomstige projecten.

Bekkering Adams architecten is een dynamisch architectenbureau, opgericht in 1997 in Rotterdam door Juliette Bekkering, en sinds 2005 versterkt met Monica Adams. Hun projectenportefeuille varieert van complexe bouwopdrachten tot het formuleren van nieuwe concepten, van woningbouw tot utiliteitsbouw, van stedenbouw tot interieur. Een overzicht van hun werk werd al in november 2005 tentoongesteld in het ABC-Architectuurcentrum in Haarlem.

De gebouwen van Bekkering Adams vallen op door hun eigenzinnigheid en innovatie. Altijd in harmonie met de omgevingsidentiteit.

Juliette Bekkering (Sorengo, Zwitserland, 1963) is in 1989 afgestudeerd aan de TU Delft. Daarna trok ze in 1993 naar de Universitad Politecnica de Barcelona (ETSAB) voor een postdoctorale opleiding stedenbouw. Vanaf 1989 vestigde zij zich als zelfstandig architect samen met Michiel Riedijk en werkte ze hiernaast als projectarchitect bij Kuiper compagnons en OMA. In 1995 werd Bekkering samenwerkend architect bij Neutelings Riedijk architecten, waar zij o.a. als projectarchitect aan de Brandweerkazerne Maastricht en Breda werkte. In 1997 richtte zij haar eigen bureau ir. Juliette Bekkering Architecten op. Sinds 1 januari 2005 werkt zij samen met Monica Adams onder de naam Bekkering Adams architecten. Daarnaast geeft Juliette Bekkering onderwijs en lezingen aan diverse architectuuropleidingen en universiteiten in binnen- en buitenland.

Juliette Bekkering zetelt regelmatig in jury’s (BNA-kubus, Maaskantprijs jonge architecten, Archiprix), adviescommissies (Vakberaad IBT Hoogvliet, High-rise team Rotterdam) masterclasses en debatten.

Het bureau werkte o.a. aan Boostergemaal-Oost in Amsterdam, kantoor Maashaven O.Z. de Zuidpunt voor de Rotterdamse deelgemeente Feyenoord en de brandweerkazerne, ambulancedienst Vlissingen Middelburg, het hoofdkantoor van Elektrokern Schuurman en een forensische jeugd-psychiatrische kliniek.