Deense architectuurbelofte in Nederland

16 november 2006

Rond de tentoonstelling New Faces in European Architecture gaven Bjarke Ingels en Bjarne Mastenbroek, twee van de belangrijkste Europese avant-gardearchitecten, hun persoonlijke visie op stedenbouwkundige vraagstukken van de toekomst.

De Deense architect Bjarke Ingels heeft met zijn Bjarke Ingels Group, kortweg BIG, een interdisciplinair project op de rails gezet dat de traditionele denkbeelden over bouwkunst overstijgt. Een groep van vijftig ontwerpers, denkers en bouwers verlegt met BIG de grenzen van de architectuur door pragmatisch bouwen te koppelen aan vernieuwend ontwerpen. Die innovatie creƫert BIG door de ervaring en kennis van specialisten uit andere vakgebieden te betrekken bij zijn projecten. Ingels heeft in het NAi Maastricht toegelicht hoe die visie zich vertaalt in de constructie van een twintigtal megaprojecten van Denemarken tot China.

Bjarne Mastenbroek presenteert Amsterdams bureau SeARCH Nederlands architect Bjarne Mastenbroek van het bureau SeARCH ontwikkelt met een veertigtal internationale architecten en medewerkers architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en onderzoekt nieuwe producten en materialen. SeARCH werkt momenteel ondermeer aan de Nederlandse ambassade in Ethiopiƫ en het Rozendaal museumcomplex in Enschede.