The Paper Ensemble

Papierkunstenaar verbeeldt de geluiden om ons heen

25 maart t/m 28 mei 2023

De hoekruimte van Bureau Europa wordt gevuld door The Paper Ensemble. Geïnspireerd door het ontwerp van Japanse tuinen, nodigt The Paper Ensemble je uit om een wereld van papieren geluiden in te stappen, van bladergeritsel, woeste oceanen en zingende walvissen. Zoek de grenzen op van wat een object is, wat een beeld en wat een geluid!

De Amsterdamse Jochem van Tol (1983) is een interdisciplinaire kunstenaar die werkt op het gebied van beeldende kunst, performance en muziek, waarbij hij zich bezighoudt met geluid in de breedste zin van het woord: van de rauwe rafelranden van popmuziek tot minimale 'vergeten' geluiden. De afgelopen 10 jaar deed hij onderzoek naar de klanken van papier in een aantal opmerkelijke optredens met The Paper Ensemble. Hij is een actief lid van diverse experimentele, zeer visuele muziekgroepen zoals The Job, Silverbones en SOON. Hij werkte mee aan succesvolle theaterproducties met Schweigman& en De Veenfabriek, samen met kunstenaarscollectief o k a p i.

Met Ibelisse Guardia Ferragutti ontwikkelde hij een reeks sculpturale papieren instrumenten en vormde hij The Paper Ensemble. De optredens van The Paper Ensemble slaan een brug tussen de werelden van de beeldhouwer en de muzikant. Hij laat zien hoeveel er te ontdekken valt in het meest eenvoudige materiaal en hoe je radicale consequenties uit zijn ontdekingen kunt kiezen. Dit resulteerde in een nieuwe vocabulaire van beweging. Sinds 2007 heeft Jochem van Tol veel opgetreden en geëxposeerd in het buitenland, vooral in Japan met artiesten als Yoko Ono, John Cage, Mamoru, Yukio Fujimoto, Francis Alys, Germaine Kruip, Toshi Ichiyanagi en Ken'ichi Nakagawa.

Data zaterdag 25 maart t/m zondag 28 mei
Toegang reguliere toegangsprijzen
Mensen met een kleine portemonnee zijn welkom te informeren naar de mogelijkheden.