The Great Indoors Workshops 2009

27 t/m 29 november 2009

Ook tijdens The Great Indoors 2009 werden workshops georganiseerd voor studenten van academies uit Maastricht, Eindhoven, Aken en Genk. Deelnemers maakten in in drie weken een interieur vanuit het vraagstuk ' Changing Ideals'.

Van de studenten werd gevraagd dat ze onder begeleiding van bekende architecten en vormgevers een ruimte inrichten voor opdrachtgevers Kiki Niesten (Kiki Niesten en Winkeldochters), Camille Oostwegel (ChateauxHotels & Restaurants), Hans van Wolde (Beluga), Paul Rinkens (Conceptisch en Qbic) en het Leger des Heils.

Camille Oostwegel vroeg de studenten een nieuw concept voor een gastenkamer te ontwerpen, die tijdelijk en autonoom diende te zijn in die zin, dat het zelfstandig, los van een hotelstructuur kon functioneren.

Kiki Niesten was op zoek naar een fysieke omgeving voor het project ‘Winkeldochters’, dat in eerste instantie online van start is gegaan en dat het idee van waarde binnen de mode ter discussie stelt.

Paul Rinkens vroeg zich af hoe het kantoor van de toekomst eruit ziet, nu blijkt dat we in tijden van recessie niet langer thuis werken, maar wel degelijk het kantoor weer willen benutten. Hans van Wolde, sterrenkok van Beluga, wilde de klassieke frituur nieuw -en biologisch- leven in blazen. Hij wilde een totaalconcept waarin over alles is nagedacht, van de naam van de frituur, de kleding van het personeel tot aan de noodzaak van lokale voedselproductie.

Het Leger des Heils, dat bij uitstek een sociaal-maatschappelijke ambitie kent, wordt geconfronteerd met de vraag hoe een groeiende groep daklozen alsnog van een tijdelijke behuizing kan worden voorzien. Aan welke eisen dient een dergelijke plek te voldoen en waar liggen de verschillen en overeenkomsten met hotelkamers van 15 m2, die een zogeheten basisvoorziening bieden?

De vijf groepen studenten werden begeleid door een staf aan docenten, aangevuld met gerenommeerde ontwerpers uit verschillende disciplines, onder wie Jurgen Bey, Alexander van Slobbe, Daniël van der Velden, Vinka Kruk, Wieki Somers, Chris Kabel, Christiane Müller, Bas van Tol, Bart Guldemond, Anouk Vogel, Fred Greve en Gillian Schröfer.

The Great Indoors is een initiatief van Frame magazine, Marres centrum voor contemporaine cultuur en NAiM/Bureau Europa en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg.

The Great Expectations Award wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht.

Fotografie: Wendela Hubrecht en Eric Laan