Stadsweefsel #1: Aan het werk!

Jan Lucassen: de werkende mens en de stad, toen en nu

17 maart 2022

Bureau Europa organiseert elke twee maanden een lezing over hoe nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en onze culturen verweven zijn met het ontwerp van onze steden. De veranderende wereld vraagt steeds om aanpassingen die het werk van de architect en stedenbouwer complexer maken. In elke lezing komt een andere discipline of invalshoek aan bod die elk op hun eigen manier de ontwerpopgave voor nieuwe stadsweefsels beïnvloeden.

In de eerste lezing: historicus Jan Lucassen over mensen aan het werk, toen en nu.

Een stad is geen eindproduct. Ontwikkelingen in het stadsontwerp zijn doorlopend, de stad laat zich beïnvloeden door heel verschillende factoren. Hoe mensen werken, hoe ze zich bewegen, hoe ze van hun omgeving genieten, hoe ze naar het leven luisteren, of opkomen voor hun rechten. In de ontwerpopgave moet met nieuwe ontwikkelingen steeds weer rekening gehouden worden. Wat kunnen architecten en stedenbouwkundigen leren van andere experts?

Lezing #1. Aan het werk!
Van de prehistorische jager tot de hedendaagse thuiswerker, werk is een integraal onderdeel van ons dagelijks bestaan. We halen er plezier en voldoening uit en geven er onze identiteit vorm mee.

Door een ontwikkeling als de COVID-pandemie is thuiswerken een nieuwe realiteit. Er is minder kantoorruimte nodig, minder verkeer op straat. De grens tussen werk en privé vervagen verder, de werkdagen worden onbedoeld langer. Verschillende landen experimenten met langere, maar minder wekelijkse werkdagen.

Dat heeft een invloed op de stad. Hoe moet de stad meeveranderen om het nieuwe werken te faciliteren?

Historicus Jan Lucassen publiceerde in 2021 zijn boek De wereld aan het werk. Kijk op de website van de uitgever, WBOOKS.

Datum donderdag 17 maart, 18.00 - 19.00 uur
Entree €3,00; reserveer je ticket via de website
Locatie Bureau Europa
Taal Nederlands