Oeuvre lezing Wiel Arets met aansluitend boekpresentatie 'Wiel Arets - Bas Princen'

4 november 2015

Op woensdag 4 november gaat de gerenommeerde Limburgse architect Wiel Arets (1955) in op zijn nieuwste gebouwen, gewonnen competities en contemporaine ontwikkelingen binnen zijn bureau Wiel Arets Architects (WAA).
Aansluitend prestenteert Wiel Arets zijn laatste publicatie 'Wiel Arets – Bas Princen'.

Het oeuvre van Wiel Arets bestaat uit bijzondere gebouwen als the Bahrain Bay Tower, De IJhal in Amsterdam, The Double in Amsterdam, Truman Plaza in Berlijn, Jelly Fish House in Marbella, de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht, Hedge House (de annex van het Bonnefanten Museum) in Wijlre en het Blumenhaus in Zürich.

Ook zijn rol als ontwerper van talrijke design- en gebruiksobjecten zal aan bod komen. Zo  ontwierp Arets voor Alessi onder andere een keuken, sanitair, bestek, een mixer en een horloge. En is hij verantwoordelijk voor de Jelly Fish Chair, de LRC Chair en de Bikini Chair. Voor juwelier Leon Martens ontwierp hij een prachtige kandelaar.

Hiernaast is Wiel Arets ook educator. Op dit moment is hij Dean van het llinois Institute of Technology's (IIT) College of Architecture (CoA) in Chicago. Dean of the College of Architecture, IIT, Chicago. Hiervoor was lid van de Advisory Board of Princeton University, Princeton USA en visiting professor bij de Universität der Künste in Berlijn, Universidad Politécnica de Madrid, Washington University in St. Louis, RWTH Aachen University in Aachen en bekleedde hij de Berlage Chair of Architecture,  bij de TU in Delft.

Aansluitend aan de lezing prestenteert Wiel Arets zijn laatste publicatie 'Wiel Arets – Bas Princen' aan wethouder Gerdo van Grootheest.

Het boek 'Wiel Arets - Bas Princen' presenteert twaalf gebouwen gefotografeerd door kunstenaar Bas Princen, vanaf constructie tot inwoning. Arets’ architectuur, waaronder ook de kunstacademie in Maastricht, wordt in het boek zelden volledig getoond, waarmee de aandacht uitgaat naar het sterke symbolische karakter van zijn werk. De beelden stellen de vraag naar de verhouding interieur en exterieur. We krijgen het idee dat we naar bomen, abstracte schilderijen, of de silhouetten van beeldhouwwerken kijken.

De moderatie van deze avond is in handen van Saskia van Stein, directeur Bureau Europa.

De publicatie is uitgegeven door Hatje Cantz en vormgegeven door Mevis & van Duersen, met een bijdrage van Ludovic Balland onder redactie van John Bezold.

Datum: 4 november
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Toegang: gratis
Voertaal: Engels
Locatie: Bureau Europa

Wiel Arets

Lezing 4 november 2015