The Great Indoors is een initiatief van FRAME Magazine, Bureau Europa/platform voor architectuur en Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur.
DE INTERNATIONALE JURY
Met 271 inzendingen vanuit 39 landen heeft The Great Indoors topontwerpers uit de hele wereld weten aan te trekken. De internationale jury bestond uit: Brendan Cormier - curator Victoria and Albert Museum, Alexis Georgacopoulos - directeur ECAL- Ecole cantonale d’art de Lausanne, Nora Fehlbaum - co-CEO van Vitra, Deyan Sudjic - directeur Design Museum London en Jaspar Jansen - ontwerper/oprichter i29. De jury koos 20 genomineerden, vier in iedere categorie: Show & Sell, Relax & Consume, Concentrate & Collaborate, en Serve & Facilitate.
AND THE WINNERS ARE…
Winnaar Categorie Show & Sell:
Yusuke Seki, Maruhiro Flagship Store, Nagasaki
De open gevel van de winkel laat een prachtige installatie van aardewerk zien. Eenmaal binnen zien de klanten een vloer die bestaat uit gegoten betonnen schalen, Dit is niet alleen een functionele manier van reclame maken –– maar ook een dilemma voor bezoekers, die zich afvragen of ze wel op het oppervlak kunnen lopen. Wanneer ze de kans wagen, maken velen van de gelegenheid gebruik om een selfie te maken.
Winnaar Categorie Relax and Consume:
India Mahdavi, restaurant The Gallery at Sketch, Londen
Een roze zaal met roze stoelen en tafels die eruitzien als overdadig gedecoreerde cupcakes, een theesalon uit het fin-de-siècle? Alles draait hier om anders zijn. Het is een totaalomgeving die vooropgezette ideeën in twijfel trekt door op een dramatische wijze al onze zintuigen te prikkelen. Afgezien van avontuurlijke kleurkeuze is de ruimte bezaaid met intrigerende details en humorvolle illustraties van David Shrigley.
Winnaar Categorie Concentrate & Collaborate:
RAAAF, End of Sitting, Amsterdam
Dit project is een prototype en een creatieve poging om ruimtelijk na te denken over toekomstige werklandschappen. Qua vorm roept het werk herinneringen op aan de vroege schilderijen van Zaha Hadid. Het ontwerp gaat echter niet alleen over smaak, maar over de aanpak van het onderwerp: werken we in de toekomst voorover leunend, liggend of staand?
Winnaar Categorie Serve & Facilitate:
AllesWirdGut Architects, Magdas hotel/huisvesting, Wenen
Dit project gaat over een bijzonder actuele en urgente maatschappelijke situatie. Magdas is een hotel dat gewone gasten en ‘nieuwkomers’ op dezelfde manier verwelkomt, zonder onderscheid te maken op basis van financiële omstandigheden en/of nationaliteit. Door de mengeling van tweedehands meubels, natuurlijke materialen en zachte tinten voelt het hotel huiselijk aan. Van alle inzendingen voor deze wedstrijd, heeft dit ontwerp het meest zichtbare maatschappelijke doel: ontmoetingen tussen gebruikers mogelijk maken met behulp van design
REFLECTIES VAN DE JURY
Bij de jurering van de 271 inzendingen werd enerzijds gezocht naar ‘ruimtelijke oplossingen, die inspelen op de locatie en de identiteit van de cliënt’ en ‘concepten voor hoe we omgaan met ruimtes en hun ruimtelijke weergave’. Anderzijds naar ontwerpen waarbij ‘technologie en materialen de hedendaagse staat van de wereldwijde connectiviteit aangeven’. De beste projecten moesten ‘flexibel en duurzaam, maar bovenal grensverleggend zijn: hoe bewonen we - zowel cultureel als maatschappelijk - ruimtes’. De jury benadrukte de zoektocht naar ideeën, of zoals Deyan Sudjic het verwoordde: ‘Als we geen ideeën beoordelen, beoordelen we slechts uiterlijke verschijningen.’ In het licht van deze uitspraak is het niet verbazend dat de winnaars een radicale, maatschappelijke benadering van binnenhuisarchitectuur laten zien.
In de ideeën van RAAAF over het kantoor van de toekomst hebben bureau en bureaustoel plaatsgemaakt voor een activerend werklandschap. Het roze kleurenschema van India Mahdavi en de toepassing van kunstwerken in het Londense restaurant Sketch roepen prachtige beelden op van theesalons van het fin-de-siècle, maar met een duidelijk moderne inslag. De door Yusuke Seki ontworpen showroom is een stimulerende lichamelijke en akoestische belevenis, waarin bezoekers lopen over iets wat een installatie van stapels kostbaar aardewerk lijkt te zijn. In het hotel dat AllesWirdGut ontwierp, zijn er naast 78 designkamers twee appartementen voor asielzoekers. Zo wordt een uitwisseling mogelijk gemaakt tussen reizigers die uit vrije wil aankomen en degenen die noodgedwongen in het hotel verblijven. Forever Now is een thema dat duidelijk ruimte biedt aan meerdere interpretaties.
The Great Indoors wordt genereus ondersteund door de Gemeente Maastricht en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.