NL = Nieuwe Luxe

22 mei t/m 23 augustus 2009

Meer aandacht voor een nog onbekend potentieel van de productvormgeving. Dat is wat curator Alexander van Slobbe wilde bereiken met het project 'NL= Nieuwe Luxe'.

   

Tentoonstelling

Een andere visie op vormgeving met Design Academy Eindhoven, ArtEZ Institute of the Arts Arnhem, Academie Beeldende Kunsten Maastricht, Co-Lab en Stuffed

22.05.09 t/m 23.08.09

Meer aandacht voor een nog onbekend potentieel van de productvormgeving. Dat is wat curator Alexander van Slobbe heeft willen bereiken met het project ‘NL= Nieuwe Luxe’. 

De tentoonstelling is van 22 mei tot en met 23 augustus te zien geweest bij NAiM /Bureau Europa.

‘NL = Nieuwe Luxe’ is voortgekomen uit een samenwerking met Design Academy Eindhoven en heeft tevens een collaboratie gevormd met ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem, Academie Beeldende Kunsten Maastricht, Co-Lab en Stuffed. Dit project, dat is opgebouwd uit een tentoonstelling en verschillende interventies zoals workshops, heeft op een vernieuwende wijze ingehaakt op de aloude wisselwerking tussen proces en product en raakt daarmee aan de vraag naar de maatschappelijke rol van de ontwerper.

Curator van dit project is Alexander van Slobbe geweest, artistiek directeur Design Academy Eindhoven, die met dit project zijn zoektocht naar een andere visie op vormgeving heeft voortgezet. Alexander van Slobbe: “Tot voor kort was het idee van onderscheid en luxe verbonden aan grote labels en hoge prijzen. De tentoonstelling stelt de vraag naar een

andere visie, naar een nieuwe luxe binnen de vormgeving centraal. Een visie die gevoelig is voor het proces van waaruit een product tot stand komt, met meer aandacht voor de ambachtelijke kwaliteit en bovenal meer nadruk op een lokale of regionale context. ‘NL = Nieuwe Luxe’ is een vervolg op ‘dutchness’ geweest, de tentoonstelling van Design Academy Eindhoven die eind april te zien is geweest in Milaan.

    

Mode show 

zaterdag 04.07.09

Alexander van Slobbe, modeontwerper en curator van de tentoonstelling ‘NL = Nieuwe Luxe’ ontwikkelde binnen de context van de tentoonstelling een exclusieve modeshow. Zowel de mode show als de tentoonstelling onderzoeken het potentieel van een andere visie op vormgeving. Een visie met meer aandacht voor het proces van waaruit een product tot stand komt, met meer aandacht voor de ambachtelijke kwaliteit en bovenal meer nadruk op een lokale of regionale context. 

Curator: Alexander van Slobbe

Samenwerking met Design Academy Eindhoven en was tevens een collaboratie met ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem, Academie Beeldende Kunsten Maastricht, Co-Lab en Stuffed

Tentoonstellingsontwerp: EventArchitectuur

Grafische ontwerp: Experimental Jetset.

   

Workshop ‘Wil je met me trouwen?’

13.07.09 t/m 16.07.09

Van 13 t/m 16 juli 2009 heeft in NAiM /Bureau Europa de workshop ‘Wil je met me trouwen?’ plaatsgevonden. Deze workshop, gegeven door Alexander van Slobbe, is van dezelfde invalshoek uitgegaan als de tentoonstelling: namelijk een nieuwe visie op vormgeving, met meer aandacht voor het proces van waaruit een product tot stand komt, meer aandacht voor de ambachtelijke kwaliteit en meer nadruk op een lokale of regionale context. Tijdens de workshop hebben 21 studenten, zes van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht en vijftien van Design Academy Eindhoven, een bruidsjurk ontworpen zonder dat er een naaimachine aan te pas is gekomen. Van Slobbe vindt de traditionele trouwjurk het ‘toppunt van oude luxe’ en verwacht van de studenten dat ze hun ouderwetse ideeën over de bruidsjurk drastisch veranderen.

In vier dagen tijd hebben de studenten met slechts een paspop, papier, wit katoen, nietjes en tape een ander perspectief ontwikkeld op de trouwjurk. Het blijvend uitproberen, waarbij de inspiratie wordt gevoed door toevalligheden, is waar het volgens Van Slobbe om draait. “Vaak zijn we alleen geïnteresseerd in het eindproduct, maar voor een ontwerper schuilt de ware luxe idee in de potentie, in de mogelijkheid er steeds opnieuw over na te denken.”

De trouwjurken zijn van 16 juli t/m 23 augustus te zien geweest in de tentoonstelling ‘NL = Nieuwe Luxe’ en een aantal exemplaren zijn later tentoongesteld bij Kiki Niesten in Maastricht.

Posters

Tentoonstelling

Tentoonstellingsteksten

Workshop ‘Wil je met me trouwen?’

Modeshow

Video