Negotiating Domesticity: Spatial Productions of Gender in Modern Architecture

19 t/m 20 juni 2015

‘Eerst vormen wij de architectuur en vervolgens geeft de architectuur ons vorm’ is een bekend adagium binnen het architectuurdiscours.

Deze avond, die speciaal en parallel aan de Roze Zaterdag 2015 is geprogrammeerd, gaat over de relaties die we hebben met onze vormgegeven omgeving en hoe deze omgeving mede ons gedrag en onze identiteit bepaald.

In haar keynote lecture gaat Hilde Heynen in op de vraagstukken die centraal staan in de publicatie: Negotiating Domesticity: Spatial Productions of Gender in Modern Architecture

In huis is de ingewikkelde relatie tussen architectuur, geslacht en huiselijkheid zichtbaar. Negotiating Domesticity onderzoekt de vele en complexe thema’s die worden opgeroepen door de onderlinge verbindingen tussen deze termen.

Behandelde onderwerpen bevatten zowel bekende als minder bekende architectonische voorbeelden en architecten, die worden verkend uit sociologische, antropologische, filosofische en psychoanalytische benaderingen. De auteurs verkennen de relaties tussen moderne, huiselijke ruimten en gesekst subjectiviteit in een breed scala van geografische locaties van de westerse moderniteit.

Dit rijke interdisciplinaire werk presenteert architecten en masterstudenten met een grondige verkenning van huiselijkheid in de moderne tijd.

Hilde Heynen is architect, historica, schrijfster en docente aan het departement Architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening van de Katholieke Universiteit Leuven. Ze werkte aan verscheiden publicaties, waaronder Architectuur en kritiek van de moderniteit, het gerenommeerde Dat is Architectuur! en Negotiating Domesticity: Spatial Productions of Gender in Modern Architecture.

Datum: vrijdag 19 juni 2015
Tijd: 20.00-22.00

Taal: Engels
Toegang: gratis

Deze lezing is onderdeel van de reeks lezingen over de Nieuwe Wereld.

Lezing Hilde Heijnen: Negotiating Domesticity: Spatial Productions of Gender in Modern Architecture