Lezing 'The Ambition of the Territory' door Christoph Grafe

13 november 2012

Op dinsdag 13 november verzorgt Christoph Grafe, directeur van het Vlaams architectuurinstituut en opdrachtgever van de Belgische inzending voor de Biënnale van Venetië, een lezing bij NAiM/Bureau Europa.

Christoph Grafe is directeur van het Vlaams Architectuurinstituut en als opdrachtgever direct betrokken bij de Belgische inzending voor deze Biënnale van Venetië. Op dinsdag 13 november sprak hij bij NAiM/Bureau Europa in zijn lezing 'The Ambition of the Territory' over het onderzoek en de ideeën die ten grondslag liggen aan de invulling van het Belgische paviljoen. 

De inzending (van ontwerpcollectief AWJGGRAUaDVVTAT) concentreert zich op de vraag hoe Vlaanderen er in de toekomst, ook in beleidsmatige zin, zal uitzien. Welke rol speelt de beleidsmaker, de markt, de burger (en de ontwerper) bij het organiseren van een kwalitatief samenspel van de verschillende ruimteclaims. Gezien vanuit de hedendaagse demografische, economische en ecologische, maar ook sociaal-culturele realiteit. Welke ambities en welk handelingsperspectief liggen reeds in het territorium besloten? Centraal staat het begrip territorium, dat aanleiding biedt voor experiment en als laboratorium wordt opgevat voor de overgang naar een metropolitaan Europa.

De resultaten van deze speculatieve ontwerpstudie(s) plaatsten wij in de Nederlandse en met name Euregionale context: Learning from Flanders. 

Na de lezing gaf Jake Wiersma, senior stedenbouwkundige bij Gemeente Maastricht een reactie.

Deze lezing lag in het verlengde van het meerjarige programma 'Landschap in Perspectief', een samenwerking tussen NAiM/Bureau Europa, Marres Projects en de Provincie Limburg, en adresseerde de vraag naar de specificiteit van het lokale, zoals dit bij de tentoonstelling Couleur Radicaal, een initiatief van Marres Projects i.s.m. Schunck*, eerder is onderzocht.

Datum: dinsdag 13 november

Tijd: 20 – 22 uur

Taal: Nederlands

Toegang: Gratis

Locatie: NAiM/Bureau Europa,

Avenue Céramique 226, 6221 KX Maastricht