Playboy Architecture, 1953-1979

29 september 2012 t/m 9 februari 2013

Tentoonstelling in samenwerking met Princeton University (NY) over hoe het tijdschrift Playboy architectuur en vormgeving als belangrijke instrumenten heeft benut voor het ontwikkelen van een nieuwe identitieit voor de Amerikaanse man.

Playboy Architecture, 1953-1979 onderzoekt de cruciale rol van moderne architectuur – gebouwen, interieur, meubels, steden en productontwerp -  bij het bouwen van de Playboy fantasiewereld . De tentoonstelling laat zien hoe architectuur is gemobiliseerd om een nieuwe seksuele identiteit en consumptie-identiteit te creëren voor  de Amerikaanse man en hoe architecturale smaak cruciaal is geworden voor succes in de kunst van het verleiden. Vanwege de uitzonderlijke hoeveelheid artikelen over architectuur en architecten heeft dit magazine een belangrijke rol gespeeld in het informeren van het publiek, vooral Amerikaanse mannen, over ontwerp en architectuur in relatie tot literatuur, politiek, kunst lifestyle en mode. Kijken naar de veranderende aard van Playboy-architectuur laat ons niet alleen begrijpen hoe Playboy’s project veranderde tussen midden jaren vijftig en eind jaren zeventig, maar het laat ook zien hoe Playboy’s geïdealiseerde wereld realiteit is geworden, geworteld in Amerika’s nationale identiteit en met een enorme globale impact. 

Playboy Architecture, 1953-1979 is ontwikkeld door curator Professor Beatriz Colomina, Professor aan de School of Architecture van Princeton University en oprichter/directeur van het  ‘Program in Media and Modernity’. In 2006-2007 is zij curator geweest van de tentoonstelling Clip/Stamp/Fold: The Radical Architecture of Little Magazines 196X-197X die in 2010 ook bij NAiM/Bureau Europa is gepresenteerd.

CuratorenBeatriz Colomina, Directeur, Ph.D. Program in Architecture, Princeton University
Britt Eversole, Federica Vannucchi, Margo Handwerker, Ph.D. kandidaten, Princeton University School of Architecture
en
Pep Aviles, Marc Britz en Daria Ricchi, Ph.D. kandidaten, Princeton University School of Architecture

OntwerpersTentoonstellingsontwerp: EventArchitectuur
Grafisch ontwerp: Experimental Jetset

Playboy Architecture, 1953-1979 wordt op zaterdag 29 september, 17-19 uur, officieel geopend door Guus Beumer, artistiek directeur van NAiM/Bureau Europa, en curator Beatriz Colomina.

Op zondag 30 september om 14.00 uur verzorgt Britt Eversole, een van de onderzoekers uit het curatorenteam van Playboy Architecture, 1953-1979, een rondleiding voor bezoekers.

Architectuurtijdschrift Volume publiceert een speciale uitgave over Playboy Architecture, 1953-1979. Bezoekers van de tentoonstelling ontvangen deze special als hand-out. Lees hier meer over de speciale uitgave van Volume

NAiM/Bureau Europa wordt structureel gesubsidieerd door Provincie Limburg en Gemeente Maastricht, en ondersteund door het Stimuleringsfonds voor Architectuur en SNS REAAL Fonds

Tentoonstelling

Raambelettering