Lezing ‘Playboy: reconstructies van mannelijkheid’

31 januari 2013

Op donderdag 31 januari geeft Maaike Meijer, literatuurwetenschapper en hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht, de lezing ‘Playboy: reconstructies van mannelijkheid’ in het kader van de tentoonstelling ‘Playboy Architecture, 1953-1979’.

Mannelijkheid wordt cultureel geassocieerd met standvastigheid en stabiliteit.  La donna è mobile, maar de man zou zijn wat hij nu eenmaal is. Niets is minder waar: het man-zijn is alleen al sinds het midden van de twintigste eeuw al onderhevig aan grote schommelingen: manbeelden, gendernormen en mannenlichamen veranderen dramatisch.

Deze lezing richt zich op de economische en sociologische ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen. Het Amerikaanse tijdschrift Playboy is een interessante casus: het was erop gericht een klasse van jonge welgestelde mannelijke consumenten te bedienen, waarbij het gevaar van homoseksualiteit – het spookbeeld van de jaren vijftig – werd bezworen door de nadrukkelijke aanwezigheid van vrouwelijk naakt. Vrouwenlichamen zijn het scherm om mannelijke heteroseksualiteit te garanderen en de nieuwe levensstijl toegankelijk te maken voor een nieuwe klasse mannen.

Als Playboy een Nederlandse versie krijgt zijn we dertig jaar verder, homoseksualiteit is niet langer taboe, maar het domein van mannen onder elkaar met vrouwelijk bloot als dekmantel heeft zich dan als een vast model gevestigd.  

Maaike Meijer (1949) is literatuurwetenschapper en hoogleraar genderstudies aan het Centrum voor Gender en Diversiteit (Faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen) van de Universiteit Maastricht. Zij publiceert op het gebied van (veelal Nederlandstalige) poëzie en populaire cultuur, en was hoofdredacteur van de vijfdelige reeks Cultuur en migratie in Nederland (2003–’05). Recentelijk bezorgde zij onder meer De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2011 en M. Vasalis / Geert van Oorschot: Briefwisseling 1951-1987 (met Nop Maas, 2009).

In 2011 zag haar M. Vasalis. Een biografie het licht, een boek dat zes drukken beleefde en genomineerd werd voor De Gouden Uil en de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs. Er werden tot heden twintigduizend exemplaren van verkocht. Op dit moment bestudeert zij de relaties tussen poëzie en liederen en werkt daarnaast aan een boek over hedendaagse representaties van mannelijkheid. 

Locatie: NAiM/Bureau Europa

Datum: donderdag 31 januari 2013

Tijd: 20 - 22 uur

Toegang: gratis

Taal: Nederlands

Moderator: Saskia van Stein

Foto Maaike Meijer: Gemma Raemeckers