Key note lezing door Bas Heijne

10 juni 2015

Dit voorjaar zendt VPRO/Human de documentaire reeks De Volmaakte Mens uit. Daarin gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de nieuwste technologie die ons idee van de mens blijvend lijkt te gaan veranderen. Genetische manipulatie, nanotechnologie, kunstmatige intelligentie - de mogelijkheden om onszelf te ,,verbeteren'' zijn zo talloos geworden dat we op een kantelpunt in de evolutie lijken te zijn aangekomen: de mens is zijn eigen schepper geworden.

In de reeks spreekt Bas Heijne met filosofen en wetenschappers. Leidend is de vraag hoe nieuwe technologie ons idee van de mens gaat veranderen en of we technologie niet teveel ons bestaan laten bepalen.

In de lezing bij Bureau Europa gaat Heijne dieper in op deze vragen, vertelt hij welke nieuwe inzichten deze tot dan toe onbekende materie hem gebracht hebben, en brengt hij verslag uit van zijn persoonlijke zoektocht naar het antwoord op de vraag die de Duitse filosoof Immanuel Kant als de enige vraag beschouwde die we ons moeten stellen: wat is de mens?


Na de lezing van Bas Heijne zal Martijntje Smits optreden als respondent. Smits is techniekfilosoof, ingenieur en innovatiewetenschapper. Haar onderzoek richt zich op maatschappelijke gevolgen van – en controverses over – nieuwe technologieën, zoals robotica en smart grids. Ze promoveerde aan de Universiteit Twente op het proefschrift “Monsterbezwering. De culturele domesticatie van nieuwe technologie”.

De moderatie is in handen van Saskia van Stein.

Taal: Nederlands
Toegang: Gratis

Deze lezing is onderdeel van de reeks lezingen over de Nieuwe Wereld.

Bas Heijne

Video