Het algoritme en de stad

Martijn de Waal

30 oktober 2021

In deze tweede lezing in het kader van de videokunstexpo Street View verwelkomen Bureau Europa, TOPOS en Viewmaster Projects, Martijn de Waal. Hij zal spreken over hoe digitale platformen de publieke ruimte veranderen.

Zaterdag 30 oktober om 20 uur.

Wat maakt stedelijke publieke ruimtes aantrekkelijk? Misschien is het wel hun theatrale kwaliteit, waarin stedelingen zowel de acteurs zijn die er de routines en rituelen van hun uiteenlopende, alledaagse levens opvoeren, als de toeschouwers die vanaf een terrasje of bankje op het plein graag de opvoeringen van anderen ondergaan. Maar wat gebeurt er als de regie van deze voortdurende voorstelling wordt overgenomen door digitale platformbedrijven als Google en Facebook?

Na afloop van de lezing kunt u een rondleiding krijgen door de expo Street View door curator Bart van den Boom. Reserveer uw tickets via onze website

Street View is een groots opgezette videokunsttentoonstelling IN de openbare ruimte met 21 videowerken OVER de openbare ruimte. In dit nieuwe Viewmaster Project vallen onderwerp en locatie zo sterk samen dat ze elkaar versterken en beïnvloeden. Lees meer...

Dr. Martijn de Waal is lector van het lectoraat Civic Interaction Design aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft een achtergrond in journalistiek, mediastudies en praktische filosofie. Zijn onderzoeksfocus ligt op de relatie tussen digitale media en de openbare ruimte, met specifieke interesse in maatschappelijke media en digitale placemaking. Zijn proefschrift De stad als interface. How Digital Media Are Changing the City werd in 2014 uitgegeven door uitgeverij NAi010. Hij is mede-oprichter van The Mobile City, een non-profitorganisatie die sinds 2007 tal van workshops en evenementen organiseert over digitale media en stedelijke cultuur, en ook co- richtte in 2005 DeNieuweReporter op, een toonaangevende Nederlandse blog over de toekomst van de journalistiek. Voordat hij bij de HvA ging werken, was hij universitair docent mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 was hij visiting scholar aan het MIT Center for Civic Media. Rond de eeuwwisseling werkte hij als journalist voor diverse Nederlandse media (de Volkskrant, VPRO Radio, Emerce) op het gebied van technologie & samenleving. In februari 2020 is hij benoemd tot hoogleraar van de onderzoeksgroep Play and Civic Media.

Martijn schreef voor Viewmaster een essay; https://www.viewmaster-projects.com/essay-martijn-de-waal/


Datum: Zaterdag 30 oktober om 20 uur - met rondleiding tot ongeveer 22.30 uur.
Locatie Bureau Europa, platform voor architectuur en design 
Toegang lezing €2,50; rondleiding €2,50
NB rondleiding alleen te reserveren in combinatie met de lezing