Moresnet – van begin tot eind

Philip Dröge en Filippo Ciriani

10 november 2021

Het boek Moresnet (2016) van Philip Dröge is alweer aan zijn nieuwste druk toe, het vierde landje op de Vaalserberg leeft nog steeds. De fantastische verhalen uit de 19e eeuw spreken tot de verbeelding, maar ook nog bij de inwoners van het voormalige dwergstaatje zelf? In zijn fotoserie Silent Canary laat kunstenaar Filippo Ciriani zien dat niets is wat het lijkt.

Moresnet verloren Geschiedkundige Philip Dröge is schrijver van historische boeken. Het Financieele Dagblad schreef al dat hij ‘een neus [heeft] voor leuke en niet zelden nuttige weetjes’, waardoor hij vaak de meest excentrieke geschiedenissen in zijn non-fictie weet te vangen. Het boek Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje haalde de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs. Zijn nieuwste boek Moederstad, over drie eeuwen Batavia-Jakarta, verscheen in 2021.

Moresnet herwonnen Fotograaf Filippo Ciriani is een alpenman. Woonachtig in Den Haag, ervoer hij de heimwee van het bergop kunnen lopen. Toen hij daarom afreisde naar de Vaalserberg en op de top per toeval in aanraking kwam met de eigenaardige verhalen over het vierde landje, intrigeerde en inspireerde hem dit tot de fotoserie Silent Canary. Het werk, waarin het Neutraal Moresnet van vandaag (het Belgische plaatsje Kelmis) aan het woord en in beeld komt, wordt gebundeld in een boekuitgave, voor het eerst gepresenteerd bij Bureau Europa.

Datum woensdag 10 november 2021, 17.30 - 19.00 uur
Locatie Bureau Europa
Taal Nederlands en Engels
Toegang €3,00; bestel vooraf een ticket online
NB vertoon van corona QR-code noodzakelijk